“Najteže u Novom Pazaru je bilo 8. jula”

623

Novi Pazar — Epidemiološka situacija u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu je trenutno pod kontrolom, kaže koordinator regionalnog kovid-centra u Novom Pazaru Mirsad Ðerlek. On je dodao da to pokazuju epidemiološki podaci u poslednjih nekoliko dana.

U regionalnom kovid-centru u Novom Pazaru sada se liječe 43 pacijenta, a kako je rekao doktor Ðerlek za Tanjug, prije dvadesetak dana od ukupnog broja testiranih bilo je 48 odsto pozitivnih, a u poslednjih četiri-pet dana od ukupnog broja testiranih, pozitivnih na koronavirus je oko pet-šest odsto.

“Gledajući sve što se dešavalo u poslednjih mjesec i po dana, možemo reći da je situacija u regionalnoj kovid-bolnici u Novom Pazaru potpuno pod kontrolom”, kazao je Ðerlek.

Kako je naveo, u najtežem momentu ovog pika, 8. jula bilo je 389 hospitalizovanih pacijenata, a na današnji dan imaju 43 i polako su počeli da prelaze iz kovid-sistema u nekovid-bolnicu.

To čine, kako kaže, vrlo oprezno, sa velikom ozbiljnošću, s obzirom na to da je virus takav i ne smije mu se dopustiti da iznenadi.

Uz obazrivost zbog koronavirusa, kako je ispričao Ðerlek, polako se ponovo vodi više računa i o pacijentima koji su hronični bolesnici, a koji su, zbog virusa kovid 19 i situacije, donekle bili u drugom planu.

Kada je riječ o Sjenici, Ðerlek kaže da je kasnila sa velikim brojem obolelih za Novim Pazarom desetak dana i dodaje da je tamo situacija još ozbiljna, ali može se reći da je pod kontrolom.

Ono što ohrabruje kada je u pitanju Tutin, kako je kazao Ðerlek, jeste da je 70 odsto pacijenata sa lakšom kliničkom slikom.

Za 43 hospitalizovana pacijenta doktor Ðerlek kaže da imaju srednju kliničku sliku, a jedan od njih je na respiratoru, dok su dva na sistemu “haj flou”.

U bolnici se trude i očekuju da će sačuvati i živote svih tih pacijenata, a Ðerlek, podsjećajući da već dva-tri dana nisu imali smrtnih ishoda, kaže da se nažalost ipak može očekivati.

“Imali smo dva-tri dana bez preminulih pacijenata od posledica virusa korona, što ne znači da nećemo imati u narednim dana gledajući starosnu dob pacijenata koji su trenutno hospitalizovani. Nekoliko pacijenata ima preko 80 godina, što znači da možemo očekivati, ali ćemo sve učiniti da se to ne desi i da spasimo svaki život”, navodi Ðerlek.

IZvor B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *