Njemačka od danas legalizirala upotreba marihuane

375

Berlin, Njemačka – U potezu koji je privukao pažnju diljem Evrope, Njemačka je od danas službeno postala najveća zemlja članica Europske unije koja je legalizirala rekreacijsku upotrebu marihuane.

Nova legislativa, koja dopušta odraslima da posjeduju do 25 grama sušenog kanabisa i uzgajaju do tri biljke za osobnu upotrebu, naišla je na različite reakcije javnosti, političara i stručnjaka.

Stotine zagovornika legalizacije okupilo se u Berlinu, kod Brandenburških vrata, kako bi proslavili ovaj povijesni trenutak. Prema novom zakonu, od 1. srpnja bit će omogućena i legalna nabava marihuane preko “kanabis klubova”, s jasnim ograničenjima količine koju pojedinci mogu kupiti.

Iako je ovaj potez dočekan s entuzijazmom od strane nekih segmenata njemačkog društva, zdravstveni stručnjaci izrazili su zabrinutost zbog potencijalnih rizika, posebno među mladima. Ministar zdravlja Karl Lauterbach upozorio je na opasnosti koje konzumacija kanabisa nosi za mlade, ističući rizik od razvoja psihoze i shizofrenije.

Vlada, predvođena socijaldemokratama kancelara Olafa Scholza, argumentira da će legalizacija pomoći u suzbijanju crnog tržišta i smanjiti administrativni teret na pravosudni sustav kroz retroaktivnu amnestiju za određene prekršaje povezane s kanabisom.

Unatoč optimizmu, policija i neki pravni stručnjaci izrazili su zabrinutost oko provedbe novih pravila, naglašavajući izazove u regulaciji i nadzoru konzumacije.

Kako se Njemačka prilagođava novom pravnom pejzažu, ostat će vidjeti kako će se ovi promijeni zakoni odraziti na društvo, ekonomiju i javno zdravlje.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *