Njemačka produžava odluku o uvozu radnika sa Zapadnog Balkana

1068

Njemačka vlada usvojila je odluku o produžetku važenja pravila o useljavanju nekvalificirane radne snage sa Zapadnog Balkana do 2023. godine.

Time se omogućuje građanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore da, nezavisno od formalnih kvalifikacija za zapošljavanje, doputuju u Njemačku, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad i socijalna pitanja Njemačke.

Novina je uvođenje kvote od 25.000 radnika sa Balkana godišnje, prenosi Tanjug.

“Produženje pravila o Zapadnom Balkanu za tri godine je dobro za njemačku privredu. Pojedine branše kao što je građevinarstvo i dalje bilježe ekspanziju i trebaju im radnici. Nedostatak stručnog kadra ne smije u ovim branšama da zakoči rast”, rekao je ministar za rad Hubertus Heil.

Odluka na snazi 1. januara 2021.

Dodao je da se dolazak kvalificirvane radne snage omogućava ako nema dovoljno takve radne snage u Njemačkoj ili Eevropskoj uniji.

Staro pravilo je na snazi do kraja 2020. godi9ne, a od stupanja na snagu 2016. godine pokazalo se kao veoma korišten način legalne radne migracije.

“I rezultati procjene Instituta za istraživanja tržišta rada su pozitivni. Pokazalo se da je 58 posto radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na nivou stručne kvalifikovane radne snage ili višem”, navodi se na sajtu Ministarstva.

Odluku o novom pravilu treba usvojiti Gornji dom njemačkog parlamenta, gdje je na dnevnom redu 9. oktobra.

Po usvajanju u Bundesratu, odluka će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine.

Izvor: Agencije
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *