Novi Pazar je grad tradicije – POGLEDAJTE ORIGINALAN RECEPT ZA PAZARSKE PLJESKAVICE

869

NOVI PAZAR, [Datum] – U srcu Sandžaka, među uskim ulicama i živopisnim trgovima Novog Pazara, krije se gastronomski dragulji koji zadivljuje svojim jedinstvenim okusom – originalna pazarska pljeskavica. Ovaj tradicionalni specijalitet, zajedno sa čuvenim ćevapima, predstavlja ne samo kulinarsko naslijeđe grada, već i simbol njegove bogate kulture i tradicije.

Zahvaljujući poznatom ugostiteljskom preduzeću LIPA, recept za pravu pazarsku pljeskavicu očuvan je i prenošen generacijama, postavši neodvojivi deo kulinarskog identiteta Novog Pazara. Upravo je receptura koju je LIPA popularizovala ono što ovaj specijalitet izdvaja od ostalih.

U emisiji “Binin Sahana”, priznata kao vodeća emisija sandžačke dijaspore, nedavno je prikazan ovaj recept, ističući umjetnost spremanja pljeskavice do savršenstva. Prikaz recepta ne samo da je razgalio gurmanske duše, već je i pružio priliku svima da dožive deo novopazarske kuhinje u svom domu.

Receptura za Autentičnu Pazarsku Pljeskavicu:

500g mljevene teletine (20% masnoće)
500g mljevene junetine (20% masnoće)
1 veća glavica crnog luka
3 supene kašike brašna
1 čajna kašika soli (i više po ukusu)
1/2 čajne kašike bibera
1 fildžan kisele vode
1 čajna kašičica sode bikarbone

Savršeno ravnoteža između mljevene teletine i junetine, uz pravilno odabrane začine i tehniku pripreme, čini ovu pljeskavicu neodoljivom. Ključ uspjeha leži u pravilnom kombinovanju mesa sa sastojcima poput brašna, sode bikarbone i kisele vode, što pljeskavici daje posebnu mekoću i sočnost.

Prženje se vrši na vrlo malo suncokretovog ulja, ali pravi znalci kažu da se neuporediv okus postiže prženjem na grilu uz dodatak loja. Ovo nije samo obrok – to je priča o tradiciji, ukusima i mirisima koji vode kroz istoriju i kulturu Novog Pazara.

Za kraj, ne treba zaboraviti da prava uživancija u pazarskoj pljeskavici dolazi uz druženje i uživanje u ambijentu koji odiše duhom ovog jedinstvenog grada. Kroz svaki zalogaj, Novi Pazar priča svoju priču, priču o zajedništvu, tradiciji i neponovljivom gastronomskom doživljaju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *