Novi Pazar: ZA ODBRANU ANGAŽOVANA SVA MEHANIZACIJA, STANJE BILO ALARMANTNO I NA IVICI KATASTROFE

593

Gradski štab Novog Pazara proglasio je danas, nakon obilaska terena i utvrđivanja visokog vodostaja rijeke Raške, vanrednu situaciju na teritoriji tog grada.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je vodostaj rijeke Raške najveći još od poplave 1979.

“Leva i desna obala rijeke Raške su ugrožene, sve ekipe su na terenu, sve mašine javnih preduzeća i privatnika su angažovane, dežuraju, naročito pored mostova. Zahvaljujem se svim privatnicima koji su se angažovali da kako bi zaštitili imovinu naših građana, a mi ćemo se potruditi da saniramo nastalu štetu.”

U ovom trenutku raspoređeno je 750 vreća sa pijeskom. Prerađene vode ispravne za piće još uvek ima u dovoljnoj mjeri.
Direktor “Direkcije za izradnju”, Mujo Šaćirović kazao je da su jutros tri rijeke imale povećan vodostaj i da su se izlile, posebno rijeke Trnava i Jošanica i to u dijelovima koji su standardno na udaru prethodnih godina.

“Mi intezivno radimo i nadamo se da će ove godine početi sa korićenjem Banjske i Trnavske rijeke. Rijeka Raške je imala najozbiljnija izlivanja uglavnom izazvana ljudskim faktorom. Trenutno nema veće materijalne štete. Radi se procena daljih radova na odbrani, ali razmišljamo i o sanaciji.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, dr Šefadil Spahić rekao je das u preuzete sve mjere predviđene u ovakvoj situaciji. “Izvršili smo vanredni epidemiološki nadzor i konstantovano da je situacija nestabilna iz razloga što je došlo do izlivanja fekalija.

Apelujemo na građane da preduzmu sve mjere za održavanje lične higijene. Voda za piće je bakteriološki i hemijski ispravna. Kada dođe do čišćenja ulica, naše ekipe su u pripravnosti i izvršiće dezinfekciju”, rekao je dr Spahić.

foto Senko Župljanin