Šejma Mehić učenjem ilahija i kasida osvaja srca

1297

Bajramski koncert na platou preko puta sarajevske Vijećnice otvorila je Šejma Mehić koja je izvela svoju novu kasidu “Bajram”.
Talentovana 24- godišnjakinja već duže vrijeme na nastupima se nalazi rame uz rame sa slavnim učačima ilahija i kasida na našim prostorima, poput Aziza i Ahmeda Alilija, Armina Muzaferije, Eldina Huseinbegovića…

“Bajramski koncert ću uvijek pamtiti. Sve je bilo nekako specifično i, iskreno, nedostojala nam je publika, ali smo se morali prilagoditi epidemiološkim uslovima. Mnogo mi znače komplimenti i pohvale koji stižu sa svih strana. Nakon 24 sata kasida je na YouTubeu dostigla 100.000 pregleda, što je prava rijetkost. Kasida “Bajram” je poklon budućim generacijama, koje na najbolji način treba da čuvaju našu vjeru i tradiciju”, kaže na početku razgovora za Faktor Šejma Mehić.

Rođena je u Turskoj, a trenutno živi u Gradačcu, gradu Zmaja od Bosne. Završila je Fakultet islamskih nauka. Učenje ilahija i kasida počela je od malih nogu i svojim glasom osvaja srca Bosanaca i Hercegovaca.

“Mislim da se to desilo kada sam imala šest godina. Glavni krivac je moj otac hafiz Kemal Mehić. On mi je u početku bio najveća podrška zajedno sa ostalom porodicom i prijateljima. Babo je jedno vrijeme bio zadužen za sve, a sada je tu i Tarik Omerhodžić, menadžer koji mi puno pomaže u organizaciji nastupa i radu uopće. Za spot je bio zadužen talentovani Ahmed Smailbegović, a zajedno sa njim osmislila sam scenarij i, zaista, jedan moj Bajram izgleda kao u istoimenoj kasidi”, nastavlja Šejma.

Foto: Privatni album

Foto: Privatni album

Samostalno snimanje ilahija i kasida počinje kao učenica trećeg razreda Behram-begove medrese u Tuzli.

“Tada sam snimila svoju prvu kasidu pod nazivom “Mahrama”, za koju je tekst pisao Kadrija Mehić, a muziku i aranžman Eldin Huseinbegović. Nakon toga počelo je intenzivnije snimanje kasida: “Voda”, “Hatidžina briga”, “Halima”, “Sumejja”, “Šejma bint Haris” našeg cijenjenog tekstopisca Dževada Ibrahimovića kao i kaside : “Ešja, Jahjina a.s. majka” i “Kraljica od Sabe” našeg poznatog profesora dr. Džemaludina Latića. Drago mi je što su kroz moje kaside mlađi dosta naučili o Poslaniku, kao i o bitnim ženama u islamu, kao što su Halima, Hatidža, Sumejja..”, govori na kraju razgovora Šejma.

Izvor: Faktor
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.