Šta svetski mediji pišu o prodaji američkih raketa Kosovu?

296

Sjedinjene Američke Države odobrile su prodaju protivtenkovskih raketa “Džavelin” Kosovu, što je izazvalo zabrinutost u Srbiji. Republika Kosovo zatražila je kupovinu 246 projektila “Džavelin” i 24 lake komandne lansirne jedinice, sa procijenjenom cijenom od 75 miliona dolara. Odluka o prodaji ovih raketa, koje proizvode Lockheed Martin i Raytheon, dolazi u vrijeme povećanih tenzija između Kosova i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je “duboko razočarenje” zbog odluke Kosova da nabavi ove projektile. Napetosti su se pogoršale nakon nasilnih događaja u jednom kosovskom selu, gdje su etnički Srbi ubili kosovskog policajca tokom oružanog sukoba. Osim toga, Kosovo je pojačalo svoje oružane snage dronovima i protivtenkovskim projektilima, uglavnom iz Turske, što je dodatno zabrinulo Beograd.

Turska agencija Anadolija prenosi izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofela Hila, koji je Vučiću preneo da su SAD prihvatile zahtev Kosova za kupovinu protivtenkovskih projektila “Džavelin”.

Anadolija dodaje da je Vučić rekao da je ta informacija veliko razočarenje za Srbiju.

“Prenosna protivtenkovska raketa FGM-148 “Džavelin” postala je popularna tokom rusko-ukrajinskog rata”, piše Anadolija.

Ostali svetski mediji uglavnom prenose informaciju agencije Asošijeted pres (AP) da je Srbija razočarana mogućom prodajom američkih protivtenkovskih projektila Kosovu.

Ej-Bi-Si njuz (ABC News), prenoseći AP, piše da je američki Stejt department saopštio u četvrtak da je odobrio moguću prodaju 246 projektila i prateće opreme Kosovu po procenjenoj ceni od 75 miliona dolara.

“Kosovo je pojačalo svoje oružane snage dronovima i protivtenkovskim projektilima uglavnom iz Turske, što je razbesnelo Beograd”, prenosi ABC News.

Vašington tajms (Washington Times), takođe prenosi AP.

“Ova predložena prodaja će podržati spoljnopolitičke ciljeve i nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država poboljšanjem bezbednosti evropskog partnera koji je važna sila za političku i ekonomsku stabilnost u Evropi“, saopštio je Biro za političko-vojna pitanja američkog Stejt departmenta, prenosi Vašington tajms.

Kako dodaju, predložena prodaja raketnog sistema Kosovu dolazi tokom tenzija u regionu.

“Srbija je nekoliko puta poslednjih meseci premeštala svoje trupe na granicu koju čuvaju mirovne trupe predvođene NATO-om i kosovske oružane snage, u onome što je Zapad video kao neprijateljske akcije”, prenosi Vašington tajms.

U portal US.news prenosi Asošijeted pres, navodeći da je Vučić ovog meseca rekao da Srbija ima jednu od najjačih armija na Balkanu, ističući „veliki broj“ tenkova koje je dobila od Rusije pre invazije na Ukrajinu.

„On je obećao da će nastaviti da kupuje oružje od Kine i drugih zemalja, uključujući protivvazdušne sisteme, borbene avione i dronove“, prenosi ovaj portal.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *