Šta treba naučiti od naše dijaspore? Sandžački tim u prvoj ligi Luksemburga!

649

Sandžačka dijaspora diljem Evrope ima organizirane zajednice, koje podsjećaju mlađe generacije odakle potiču, uče ih osnovima naše kulture, tradicije i vjere. I na taj način okupljaju sandžački narod pod jedan krov u jedinstven bošnjački korpus, nerjetko zajedno sa Bošnjacima iz Bosne, i pod uticajem prozapadne kulture, prave posebne zajednice u okvirima evropskih naroda.

Naš narod u Sandžaku trebao bi učiti od dijaspore o jedinstvu makar u ovim danima Ramazana, o organizaciji koja je nama preko potrebna, jer očigledno ne znamo da se okupimo oko minimum zajedničkih interesa.

Vrhunac organizacije zajedništva naše dijaspore je u Luksemburgu, naši privrednici prednjače u zaštiti našeg kulturnog blaga, a posebno se ističe Mersad Dragolovčanin, koji je uspio čak da organizira fudbalski klub koji u svom nazivu ima Sandžak, i dovede ovaj tim u ozbiljan nivo takmičenja.

Fudbalski tim je nazvao Muhlenbach Sandžak, koji je u nedjelju, jedno kolo prije kraja prvenstva pobjedom 3:2 obezbjedio ulazak u prvu ligu Luksemburga. Inače, trener je Elvir Pepić, a od od 11 igrača na terenu 9 njih je postilo ramazanski post.