Tutin- Bivši direktor “Elektrosrbije” prodao plac EPS-a, i sav novac uzeo za sebe

623

Policija ispituje moguće malverzacije i sticanje protivpravne koristi od 50.000 eura Srđana Đurovića, doskorašnjeg direktora “Elektrosrbije” iz Kraljeva, vezane za otuđenje placa ove firme u Tutinu, saznaje “Blic”.

Sumnja se, naime, da je on 2015. godine zloupotrebio svoju funkciju i da je suprotno zakonu, zemljište EPS površine pet ari u Tutinu ustupio privatnom licu M. Z., čime je napravio štetu kompaniji od preko 100.000 eura. Na tom placu je M. Z. sagradio veliku stambenu zgradu, koju je uspio da legalizuje, čime je postao i vlasnik parcele koja se vodila kao imovina EPS.

Zbog toga je policija pokrenula predistražne radnje u koje je uključena i Unutrašnja kontrola EPS, koja je i otkrila cio marifetluk. Saslušani su mnogi svjedoci i pregledana dokumentacija koja ukazuje da ima indicija da je Đurović zloupotrebio funkciju i oštetio kompaniju.

Tako je ovaj doskorašnji lokalni moćnik i ugledni član SNS, koji je doskora bio nedodirljiv, postao predmet predistražnih radnji policije i za mito i korupciju. Naime, on je nedavno bio priveden i izrečena mu je mjera prilaska K. Z., njegove emotivne partnerke, koja ga je prijavila zbog seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Izvor “Blica” iz “Elektrosrbije” tvrdi da postoje ozbiljne indicije da ga slična sudbina može zadesiti i oko sumnje da je primio mito jer papiri i svjedoci nisu na Đurovićevoj strani.

Foto: Blic

Javna je tajna da je Đurović gotovo privatizovao funkciju direktora “Elektrosrbije” i da je radio šta je hteo. Mnoge su nepravilnosti u njegovom radu koje preispituje Unutrašnja kontrola, a jedna od najvećih se vezuje za otuđenje zemljišta EPS kompanije u Tutinu. To je uradio u tajnosti, bez ikakvih odluka nadležnih organa i suprotno zakonu jer je riječ o državnom zemljištu koje je ustupio privatnom licu M. Z., što nije dozvoljeno.

Drugim riječima, on se sa zemljištem kompanije ponašao kao da je njegovo privatno i ovu protivzakonitu radnju naplatio 50.000 eura, koje su završile u njegovom džepu. Otišao je čak toliko daleko da je bio i neformalni tender za mito jer se pored M. Z. iz Tutina, za ovaj plac interesovao i I. D. koji je također pregovarao sa Đurovićem koliko da mu stavi u džep da bi se dokopao placa EPS. Pošto mu je ponudio nešto nižu sumu, zemljište je završilo kod M. Z., zbog čega je došlo i do sukoba između njega i I. D.”, navodi Blicov sagovornik.

Utvrđeni i drugi propusti

On dodaje da se doskora samo šuškalo o ovom Đurovićevom postupku.

“Nakon njegove smjene, menadžment EPS-a je zbog niza pritužbi na Đurovićev rad zatražio da Unutrašnja kontrola preispita eventualne nepravilnosti. Utvrđeni su mnogi njegovi propusti koji su nanijeli štetu cijeloj kompaniji. Na ovaj koji se odnosi na prodaju placa u Tutinu ukazao je jedan od zaposlenih. To je bio signal za Unutrašnju kontrolu da provjeri ove navode i otkriveno je na terenu da je na placu kompanije stvarno sagrađena višespratnica.

Unutrašnja kontrola je o tome obavijestila i policiju, koja se uključila u ovaj slučaj i preispituje šta se tu sve dešavalo i ko je umiješan. Đurović je cijelu ovu priču o njegovoj korupciji pokušao da zataška i preko SNS, čiji je član, ali nije uspio. Očigledno je da je oreol nedodirljivog izgubio, a u prilog tome ide i podatak da bi ubrzo mogao da se pokrene krivični postupak za nezakonito otuđenje zemljišta EPS”, kaže izvor Blica.

Đurović je smijenjen sa mjesta direktora ODS Kraljevo marta 2017. zbog loših rezultata i propusta u radu, kažu u EPS.

IZVORBlic.rs