Užas u Švedskoj: Od najmirnije zemlje postala za život najopasnija država Evrope

407

U manje od petnaest godina, Švedska je doživjela dramatičan obrat od mirne skandinavske oaze do epicentra nasilja i kriminala unutar Europske unije. Nekoć hvaljena po svojoj sigurnosti, danas je Švedska prepoznata po najvišoj stopi ubistava vatrenim oružjem u EU, premažući čak i Hrvatsku, koja je na drugom mjestu, s dvostrukim brojem incidenata.

Tragedija koja je odjeknula iz Uppsale, gdje je bomba usmrtila 24-godišnju Sohu Saad, samo je jedan u nizu događaja koji su šokirali javnost. Soha, nedavno diplomirana studentica, nije bila povezana s kriminalnim miljeom koji je žario i palio njezinim susjedstvom, a ipak je postala njegova žrtva.

Grad Uppsala, samo 70 kilometara od Stockholma, suočava se s pošasti nasilja koja je uzela više od 400 života u posljednjem desetljeću. Gradonačelnik Erik Pelling napominje poboljšanja, ali priznaje da je put do potpune sigurnosti još dug. Unatoč naporima, nasilje je prisutno u mnogim dijelovima zemlje, a vlasti se bore s kriminalnim bandama koje sve češće regrutiraju maloljetnike.

Desna vlada pod vodstvom Ulf Kristerssona obećava smanjenje nasilja s povećanjem broja policajaca i većim ovlastima za prisluškivanje i pretrage. Ipak, broj eksplozija raste, a klanovi nastavljaju s brutalnim obračunima koji paraliziraju zemlju.

Ministar pravosuđa, Gunnar Strömmer, upozorava na zločin koji prijeti samoj strukturi društva, kontrolirajući tržište droga i zastrašujući građane. U Farsti, kao i u mnogim drugim dijelovima Švedske, stanovnici razmišljaju o odlasku, tražeći sigurnost dalje od nasilja koje je zahvatilo njihove kvartove.

Švedska, nekad simbol mira i sigurnosti, danas je primjer kako se brzo društveni poredak može promijeniti. Ovaj članak baca svjetlo na duboke probleme sa kojima se suočava ova skandinavska zemlja, tražeći odgovore i rješenja za krizu koja prijeti njezinim temeljima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *