Zbog izbora novog „reisa“ IZuS izdaje saopštenje: Rijaseta Srbije je NELEGITIMAN

2440

Beograd – Nakon nedavnog izbora Senada Halitovića iz Rijaseta Srbije na mjesto reisa, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, na čelu sa Mevludom Dudićem, izdao je saopštenje u kojem izražava zabrinutost zbog situacije među muslimanima u Srbiji.

U svom saopštenju, Mešihat Islamske zajednice naglašava da vjernici trebaju slijediti Allahovu poruku o jedinstvu i ističe da su nedavni izbori dva „reisa“ za vjerske poglavare muslimana farsa. Oni osuđuju pokušaj puča u Islamskoj zajednici iz 2007. godine, te tvrde da je cilj tog puča bio stvaranje podjela među muslimanima.

Prema Mešihatu, formiranje tzv. Rijaseta Srbije 2007. godine je rezultat političke intervencije i nelegalno je. Oni također ističu da su muslimani u Srbiji do 1993. godine bili dio jedinstvene Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu.

Mešihat Islamske zajednice upozorava da organizacije poput „Rijaseta Srbije“ nemaju vjerski legitimitet niti historijski kontinuitet i da njihovo djelovanje šteti muslimanima u Srbiji.

Na kraju, pozivaju sve vjernike, džemate i imame u Srbiji da se priključe Mešihatu Islamske zajednice, kojeg smatraju jedinim legalnim i legitimnim predstavnikom muslimana u Srbiji.

Ovo saopštenje je najnovija epizoda u nizu napetosti i konflikata unutar muslimanske zajednice u Srbiji, i naglašava potrebu za dijalogom i jedinstvom među vjernicima.

Saopštenje Mešihata IZ-e u Srbiji

Polazeći od Allahovog imperativa upućenog svim vjernicima: „I svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nipošto se ne razjedinjujte“, a imajući u vidu farsu od izbora za tzv. vjerske poglavare muslimana na kojima su „izabrana“ dva „reisa“, Mešihat Islamske zajednice izražava najoštriju osudu i zabrinutost za budućnost postojanja i institucionalnog djelovanja muslimana u Republici Srbiji.
Neuspjeli pokušaj puča u Islamskoj zajednici, koji se desio u oktobru 2007, podržan od strane lokalnih i državnih političkih faktora, imao je za posljedicu cijepanje Zajednice i formiranje nelegalne tvorevine, tzv. Rijaset Srbije, kojem je režim Vojislava Koštunice dao državni legitimitet, s ciljem izazivanja podjela među muslimanima, onemogućavanja rješavanja brojnih pitanja i gušenja njihovog daljeg razvoja.
Mešihat Islamske zajednice je tada i punih 16 godina nakon toga permanentno ukazivao na kršenje zakona koje se desilo registriranjem dvije (ili više) islamskih zajednica sa istim imenom i upozoravao na štetnost davanja državne podrške podjelama, kao i na opasnost takvog djelovanja, te pozivao da se učinjena greška, u interesu muslimana i države Srbije, što prije ispravi.
Muslimani u Srbiji su do 1993. godine bili dio jedinstvene Islamske zajednice, na čelu sa reisu-l-ulemom, čije je sjedište bilo u Sarajevu, a imali su svoje područne muftije. Posljednji legalni beogradski muftija razriješen je dužnosti krajem juna 1991. odlukom vrhovnih organa Islamske zajednice, zbog svog destruktivnog djelovanja, tako da je njegovo kasnije predstavljanje muftijom bilo nelegalno i nelegitimno.
Formiranjem Mešihata IZ-e Sandžaka 30. oktobra 1993, a potom potpisivanjem odluke o priznanju legitimiteta nasljednicama jedinstvene Islamske zajednice 29. oktobra 1994. u Istanbulu, kojem su prisustvovali svi predsjednici mešihata i muftije novonastalih država, na čelu sa jednim reisu-l-ulemom, potvrđen je kontinuitet organa i legitimitet nosioca najviših vjerskih titula na cijelom prostoru bivše Jugoslavije, uključujući područje Sandžaka i Srbije.
Imajući u vidu sve prethodno, Mešihat Islamske zajednice obavještava sve pripadnike islama u Republici Srbiji da organizacija tzv. „Rijaset Srbije“, kao i sve njoj slične, koje su nastale isključivo zbog materijalnog interesa pojedinaca koji se predstavljaju kao čelnici istoimenih organizacija, kao i zbog izazivanja razdora među muslimanima, nemaju vjerski legitimitet niti historijski kontinuitet, te da je upotreba najčasnijih vjerskih titula „reis“ ili „muftija“ zloupotreba i lažno predstavljanje, kao i da je njihovo slijeđenje i pružanje podrške štetno za sadašnjost i budućnost islama i muslimana.
Tim povodom, Mešihat Islamske zajednice poziva sve vjernike, džemate i imame sa prostora Sandžaka i Republike Srbije koji djeluju izvan sistema legalne Islamske zajednice da se priključe Mešihatu Islamske zajednice kao jedinom legalnom i legitimnom predstavniku muslimana na prostoru ove države, čiji kontinuitet i vjerski legitimitet je potvrđen odlukama vrhovnih vjerskih organa i poglavara, u skladu sa Kur'anom i sunnetom Allahovog Poslanika a.s.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *