elma

Elma obavjestila da joj je zdravlje ugroženo! ŠTA SE DEŠAVA?

6373

Neslaganja u porodici Zukorlić, po svemu sudeći, kulminirali su samo sedam dana nakon ekshumacije i obdukcije tijela lidera Stranke pravde i pomirenja, odnosno bivšeg sandžačkog muftije Muamera ef. Zukorlića.

Podsjetimo, ekshumacija i obdukcija obavljeni su nakon sumnji porodice, ali i određenih nalaza iz inostranstva koji upućuju na mogućnost da je muftija Zukorlić bio otrovan.

Problemi na koje je supruga ef. Zukorlića, Elma Elfić Zukorlić nagovestila za medije rekavši da “nažalost, odnosi nisu onakvi kakvi su bili za vrijeme Zukorlićevog života, te da su se “jednostavno, nakon nekoliko neprijatnih događaja prema djeci i meni, udaljili”, sada su potpuno izašli na vidjelo, prenosi Espreso.

Nakon velikih porodičnih problema i nesuglasica mnoge je zabrinulo obavještenje Elme Elfić, u kome između ostalog navodi da joj je zdravlje ugroženo i da do daljneg nije u stanju da se javno oglašava.

“Zbog narušenog zdravstvenog stanja nisam u mogućnosti da odgovorim medijima na pitanja, intervjue i zakazana gostovanja koje su mi uputili. Zahvaljujem se svima na razumijevanju i podršci da se glas mene i moje porodice čuje”, istakla je ona na svom Instagram profilu.


Screenshot: Instagram

Jednu struju, kako se pretpostavlja, predvodi Zukorlićeva druga supruga, Elma Elfić Zukorlić, predsjednica Univerziteta koja je, navodno, insistirala da se angažuje nova agencija za obezbjeđenje te ustanove, koja će zamijeniti dosadašnju, na čijem je čelu Muhamed, brat njenog rahmetli supruga.

Toj struji, iako još uvijek ne javno, priklonilo se i pružilo joj podršku nekoliko visokih funkcionera SPP, koji su prethodnih nedjelja podnijeli ostavke na partijske funkcije nezadovoljni, kako su saopćili, odnosom najviših stranačkih organa i nemogućnošću slobodnog iznošenja mišljenja.

Sa druge strane je Zukorlićev najstariji sin Usame, koji ga je nasledio na čelu partije, okružen članovima porodice i pojedinim saradnicima bivšeg sandžačkog muftije.

Na pitanje na koga se ova poruka tačno odnosila i kome zapravo smeta muftijin amanet, odnosno, očigledno njihova deca na koje kroz fotografije aludira, Elma Elfić Zukorlić kaže:

“Izjava se odnosila se na sve one koji se kunu u Muftijin emanet, a od prvog dana od njegovog ukopa su nasrnuli na moju maloljetnu djecu i mene. Razapeli su strele na nas, umesto da nam budu štit. Iz poštovanja prema rahmetli muftiji, ćutala sam i i dalje ćutim i ne znam dokle ću izdržati. Samo ću vam reći da je moj sin dženazu ocu na trgu klanjao u drugom redu, a ne u prvom redu sa porodicom”, izjavila je Elma nedavno za Kurir.

Da sve ne funkcioniše kako treba postalo je jasno kada su sa liste za parlamentarne izbore sklonjeni pojedini funkcioneri bliski Elmi Elfić Zukorlić, a potom i nakon Usamine objave da postoji sumnja da je njegov otac otrovan, o čemu ona nije znala ništa.
Foto: Screenshot/Facebook

Elma Elfić Zukorlić kazala je da je meta, kako je rekla, naručenih i sinhronizovanih napada od strane ljudi koji se pozivaju na “čuvanje muftijinog amaneta”.

Njenu ostavku i brojne objave na društvenim mrežama, javnost je tumačila kao nesuglasice i tihi sukob sa pojedincima u porodici Zukorlić i stranci, a sve je kulminiralo prije par dana kada je došlo do incidenta ispred Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Mnogi su u tome vidjeli borbu za kontrolu tog privatnog univerziteta, koji je osnovao bivši sandžački muftija kao vakuf (zadužbinu) Islamske zajednice u Srbiji, između struje bliske njoj i Usameu, Muamerovom sina iz prvog braka.

Mediji bliski SPP.u objavili su informaciju kako je na sjednici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji jednoglasno donesena odluka kako Elma Elfić Zukorlić nema pravo odlučivanja na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (UNINP), jer joj je funkcija predsjednice univerziteta zamrznuta, zbog funkcije pomoćnice ministra obrazovanja u Vladi Republike Srbije.

Elma je ubrzo zatim regaovala putem svog Instagram profila podijelivši ovu vijest i oštro je demantujući, prenosi Faktor.ba.

“Čelnici stranke SPP-a danas su neuspješno vršili pritisak na Islamsku zajednicu da donese ovakvu odluku. Poslije bezuspješnih pritisaka saopćili su neistinu. Očekujemo demant predsjednika Mešihata IZ u Srbiji – napisala je ona.

Mešihat je nedugo zatim objavio i saopćenje kojim jasno poručuje kako IZ ne ne odlučuje o unutrašnjim stvarima na UNINP-u.

“Povodom natpisa u medijima da je Islamska zajednica odlučivala o unutrašnjim stvarima na Internacionalnom univerzitetu, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji obavještava javnost da je riječ o neistini, te da se o unutrašnjim stvarima Univerziteta može odlučivati isključivo na organima ove visokoškolske ustanove, u skladu sa Statutom Univerziteta i drugim zakonskim aktima, a nikako na bilo kojem drugom organu ili krugu ljudi”, navedeno je u saopćenju.

Elmin sin Amir, po prvi put se oglasio “zbog ružnih dešavanja oko porodice”.

“Stidim se ponašanja svog starijeg brata, svog amidže i najbližih saradnika mog rahmetli oca, prema mojoj majci, meni, sestrama i mlađem bratu. Treba i svi onda da se stide svega što rade, lažu, izmišljaju, potvaraju, posebno prema mojoj majci. Svi napadi na nju su istovremeno napadi i na nas, njenu i muftijinu djecu”, napisao je on i dodao:

“Oca nemam, imam samo majku, šta god oni radili i govorili ona je najbolja majka na svijetu i ostat će tako za sve nas, dok smo živi! Da mi je babo živ ništa od svega ovog ružnog ne bi smjeli niti raditi, niti pričati, znaju oni to dobro! Nek znaju i sad da i moja majka i ja i ostatak porodice imamo Allaha dragog, imamo prijatelje, imamo pravdu i istinu na našoj strani… što je više nego dovoljno”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amir Zukorlic (@zukorlicamir)

Usame Zukorlić putem svog Facebook profila nedvojbeno je kazao kako UNINP nije vlasništvo muftijine porodice, te da će ga voditi profesori i stručna lica, a u skladu sa Statutom Univerziteta, koji je inače napisao rahmetli muftija, i u skladu sa zakonima.

“To će prihvatiti svi članovi porodice, prije ili kasnije. Mogu na moj račun pisati šta god žele. Napadati me svim mogućim sredstvima. Ja uzvraćati neću. Ne uzvraćam dušmanima, a da uzvraćam porodici”, napisao je Usame.

On je naveo kako voli i poštuje sve, te se osvrnuo na Amira.

“Amir je moj brat, šta god mu napisali”, poručio je Usame i dodao:

“Bez obzira na sve rečeno, kao predsjendik Mufty fondacije sam stava da funkcija predsjednika Univerziteta ostane zamrznuta dok Elmi ne istekne mandat na funkciji u Beogradu. Poslije ako želi se može vratiti da obnaša funkciju, strogo poštujući Statut i zakonske regulative”.

Za kraj je Usame zaključio kako će o svemu odlučivati organi Univerziteta, te da bez pravde nema prosperiteta

Izvor: Espreso.rs/Faktor.ba




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *