Aukcija zaplenjene carinske robe uskoro

989


Širom Srbije sutra počinje sezona aukcija zaplenjene robe sa graničnih prelaza, ali i one oduzete prilikom „dubinskih kontrola“ na putevima u našoj zemlji, kažu za Tanjug u Upravi carina. Trenutno se radi i na izradi aplikacije preko koje će moći da se kupuje oduzeta roba, a plan je da aplikacija proradi u drugoj polovini ove godine.


Automobili, motori, luksuzni čamci, ali i hiljade različitih predmeta poput televizora, cigareta i garderobe nalazi se u specijalnim magacinima širom Srbije. U Carinarnici Beograd na Bežanijskoj kosi čuva se, među stotinama drugih automobila, i luksuzni “Krajsler”, koji je na poternici Interpola.

Neki od ovih automobila i motora godinama, pod otvorenim nebom, čekaju kupca, a prva sledeća prilika da im se pronađe vlasnik biće 5. aprila, za kada je zakazana javna licitacija u Carinarnici Beograd.

Carinski službenik u ovoj carinarnici Božidar Đurić objašnjava kako teče postupak, od provere sumnjivog vozila i putnika, zaplene, pa do odluke suda da oduzeta roba ide na doboš.

„Kad se izvrši zaplena, stranka dobije potvrdu o oduzetim predmetima i roba se privremeno smešta u skladišni prostor Carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi, u magacin otvorenog i zatvorenog dela gde je pod nadzorom”.

S obzirom na to da postupci pred sudovima traju godinama, i „oduzeta roba čeka“ da se cio slučaj završi, nakon čega se vraća vlasniku ili pronlazi novog na javnoj licitaciji. Konačnu odluku o sudbini robe donosi sud, koji nalaže kako će se sa njom dalje postupati, a prihodi ostvareni od prodaje carinske robe na licitacijama slivaju se u državnu kasu.

„Carinarnica Beograd je prošle godine imala sedam javnih licitacija carinske robe i četiri licitacije zaplenjenih vozila i robe“, podseća Đurić. Kaže i da je u toku postupak izrade aplikacije za e-prodaju carinske robe, kada će zainteresovani imati mogućnost da licitiraju „iz fotelje“, a država uveća prihode u svojoj kasi.

Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra ostvarenih putem javnih licitacija.

Izvor indeksonline