Albanci čine tri posto stanovnika Švicarske – Postali najbrojnija nacionalna manjina

537

Tri posto od devet miliona stanovnika Švicarske, ili 300.000, čine Albanci, potvrdio je Savezni zavod za statistiku u Bernu, prenijela je televizija Top čenel iz Tirane.  Većina Albanaca u Švicarskoj su porijeklom s Kosova.

Zvaničnik Saveznog zavoda za statistiku u Bernu, Kristof Frejmond, naglasio je da je broj Albanaca u Švicarskoj povećan više nego iz drugih zajednica. Ovaj trend ukazuje na rastuću važnost albanske dijaspore u Švicarskoj i njen doprinos nacionalnom identitetu.

“Svake godine stotine njih se naturaliziraju, odnosno dobijaju švicarske pasoše”, rekao je Frejmond.

Prema zvaničnim podacima, više od 90.000 Albanaca posjeduje švicarske pasoše. Ovaj podatak potvrđuje da je albanska zajednica dobro integrirana i da igra značajnu ulogu u društvenom, ekonomskom i kulturnom životu Švicarske.

Prema istim podacima, s Kosova i Metohije je u Švicarskoj 200.000 Albanaca, njih 70.000 iz Sjeverne Makedonije, 20.000 iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa i 3.500 iz Albanije.

Prema zvaničnom Bernu, Albanci u Švicarskoj danas predstavljaju najveću i najvažniju zajednicu u toj zemlji, koji su primjer uspjeha i integracije, konstatuje TV Top čenel, prenosi Beta. Ovo pokazuje kako Albanci ne samo da doprinose švicarskom društvu, već su i ključan dio njegove dinamične i raznolike kulturne scene.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *