Bajram kakav Novi Pazar ne pamti

805

Kurban Bajram se u Novom Pazaru ove godine obeležava na specifičan način, s obzirom na to da je ovaj grad žarište korone i da je u prethodnih mesec dana imao najveću stopu smrtnosti od posledica koronavirusa. “Bajram nije pravi bez barjamske molitve”, čuje se na ulicama ovog grada gde je zbog epidemije deo džamija zatvoren.

Enes Zuković priča za Nova.rs da ovo ni malo ne liči na Bajram na kakav su vernici navikli.

“Na groblju nema mnogo ljudi, džamije su zaključane, rodbinu nećemo posećivati, ostaje samo porodični ručak da nas podseti da je danas naš najveći praznik. Molim Allaha da nam pomogne, nama i svim građanima ovog grada i zemlje, da sve ovo što pre prođe da nastavimo da živimo normalno”, dodao je Enes.

Muslimani u Srbiji saglasni su da je ovo najteži period za njihovu veru u poslednjih 50 godina.

“Nismo samo mi u problemu, u problemu su i Arapi, i Turci i Tunižani i ceo islamski svet. Vera nas uči da iz svih stanja izlazimo sa poukom, vreme je da se promenimo svi mi, da budemo bolji ljudi, bolji vernici, da bi nas Bog sačuvao ovog i sličnih iskušenja”, priča Sead.

Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Sead Pluncević, mujezin u jednoj od gradskih džamija, kaže da je ovo jedan od najtužnijih dana u njegovom životu.

“Bajram bez bajramske moltive, bez obilaska rodbine, bez dečije redosti, nije Bajram”, zaključio je Sead.

Islamska Zajednica u Srbiji ove godine nije organizovala nikakve bajramske svečanosti, a takođe nije bilo ni jutarnje bajramske molitve s obzirom na to da su džamije kojima rukovodi ova islamska zajednica zatvorene za vernike i obavljanje verskih dužnosti.

Za razliku od Islamske zajednice u Srbiji, Rijaset Islamske Zajednice Srbije, druga verska zajednica kojoj pripadaju muslimani Srbije, otvorila je džamije za jutarnju molitvu. U ovim džamijama molitvu je obavio određeni broj vernika, jer su se vernici klanjali po merama Vlade Republike Srbije, poštujući distance i nošenje maski.

Islamska zajednica je ranijih godina uzimala meso koje su vernici donosili kako bi ova verska zajednica preko svojih institucija podelila onima koji nisu u mogućnosti da sebi i svojim porodicama priušte meso. Ove godine, zbog rizika od širenja zaraze, Islamska zajednica je pozvala vernike da ne donose meso, već da uplate novac ovoj instituciji u vrednosti životinje koju su hteli da prilože za praznik.

Kurban Bajram je jedan od najvećih praznika u islamu. Za razliku od Ramazanskog Bajrama, ovaj praznik je specifičan po prinošenju žrtve čije se meso deli siromašnima, komšijama i najbližim prijateljima.

izvor Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *