Belorusija izglasala: Rusija može da postavi NUKLEARNO ORUŽJE i na njenoj teritoriji

615

Građani Belorusije su na referendumu u nedelju izglasali promjenu ustava kojom se odobrava prijedlog za odricanje od nenuklearnog statusa, javile su ruske novinske agencije.

Ovim potezom, dodaje “Gardijan”, bi teoretski bilo dozvoljeno Rusiji da postavi nuklearno oružje na belorusku teritoriju prvi put od raspada Sovjetskog Saveza, a odluka sa referenduma će stupiti na snagu deset dana nakon što se objavi u Službenom listu, ističe ruska agencija RIA Novosti.

Predsjednik Belorusije Aleksander Lukašenko je u subotu rekao da ukoliko zapad razmjesti nuklearno oružje u Poljsku ili Litvaniju, odnosno, na granice Belorusije, onda će on zatražiti od ruskog kolege Vladimira Putina da vrati Minsku nuklearno oružje, kojeg se Belorusija odrekla bezuslovno.

Prema agenciji RIA, predsjednik Centralne izborne komisije Belorusije Igor Karpenko, kazao je da je 65,16 odsto birača glasalo za ustavne promjene. Zapad je već rekao da neće priznati rezultate referenduma. Kaprenko je dodao da je 10,07 odsto glasalo protiv ustavnih promjena.

Aleksandar Lukašenko na referendumu

-Ukupno je 4,440.813 ljudi, odnosno 65,16 odsto ljudi glasalo za promjenu ustava, a 686.165 ljudi, ili 10,07 odsto je glasalo protiv – precizirao je Karpenko, prenjela je agencija TASS.

Danas je peti dan od kada je počela ruska agresija na Ukrajinu. U međuvremenu, Kijev i Moskva su se dogovorili da danas počnu pregovori o miru dok su tokom jučerašnjeg dana trajale borbe u nekoliko ukrajinskih gradova. Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je u četvrtak ujutro “početak specijalne vojne akcije”.

Referendum u Belorusiji

Izvor Blic
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.