Bošnjaci Sandžaka u srcu Turske – Kako su se uklopili i sačuvali svoj identitet /VIDEO/

501

U bujnom i šarenilu kulturnog mozaika najvećeg turskog grada, koji broji preko 15 miliona stanovnika, posebno mjesto zauzimaju Bošnjaci. Dolazak Bošnjaka u Tursku, posebno u njen najveći grad, nije novijeg datuma. Prvi značajniji talasi doseljavanja započeli su šezdesetih godina prošlog stoljeća, a nastavili su se i tokom devedesetih, u jeku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ove migracije nisu bile samo borba za opstanak, već i put ka novom početku u zemlji koja je za mnoge predstavljala obećanu zemlju.

Za razliku od prethodnih generacija migranata, koji su često bili ograničeni uslovima i mjestom naseljavanja, novije generacije Bošnjaka u Turskoj imale su slobodu izbora. Ova sloboda izbora omogućila im je ne samo da biraju gdje će živjeti već i da bolje navigiraju kroz izazove i prilike koje im se pružaju u novoj domovini. Ova promjena okolnosti omogućila je Bošnjacima da se bolje integrišu u tursko društvo, ne gubeći pri tom svoj kulturni i nacionalni identitet.

Bošnjaci u Turskoj su se najviše naselili u nekoliko kvartova, pri čemu su Pendik i Bajrampaša postali centri bošnjačke zajednice. Ovi kvartovi ne samo da broje blizu 200 hiljada Bošnjaka, već su i postali simboli očuvanja bošnjačke kulture i tradicije daleko od domovine. Većinom potičući iz Sandžaka, Bošnjaci su u ovim zajednicama uspjeli da održe snažne veze sa svojim korijenima, istovremeno se integrišući u tursko društvo.

Integracija u tursko društvo nije značila gubitak identiteta. Naprotiv, Bošnjaci su postali poznati po svom doprinosu turskoj kulturi, ekonomiji i društvu, čuvajući pritom svoj jezik, običaje i religiju. Zajednice su se organizovale oko džamija, kulturnih centara i škola, gdje se njeguje bošnjačka kultura, uči o historiji i jeziku, a sve to doprinosi jačanju veza između generacija i očuvanju identiteta.

Osim što su se ekonomski integrirali, Bošnjaci su se istakli i u turskoj politici, obrazovanju i umjetnosti, pokazujući da su punopravni članovi turskog društva. Njihova sposobnost da očuvaju svoj identitet, dok istovremeno doprinose zemlji koja ih je prihvatila, primjer je kako migracije mogu obogatiti jedno društvo, a ne ga razjediniti.

Kako se svijet sve više povezuje, priče o integraciji i očuvanju identiteta postaju sve važnije. Bošnjaci u Turskoj su primjer da je moguće zadržati svoje kulturno naslijeđe i identitet, čak i kada ste hiljadama kilometara daleko od svoje rodne grude. Njihova priča je svjetionik nade i pokazatelj snage ljudskog duha da prevaziđe izazove migracija i sačuva ono što ih čini jedinstvenim.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *