DEDINO BLAGO BILO MOTIV OTMICE? Porodična tajna ubijene Vanje otkriva pozadinu jezivog zločina: Evo ko je on i odakle mu bogatstvo!

3363

Otac ubijene Vanje Gorčevske (Đorčevske) nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je učestvovao u otmici svoje kćerke koja je rezultirala njenim ubistvom. Sumnja se da je Vanjin otac htio iznuditi novac od njene majke, a upravo porodični odnosi otkrivaju motiv za Aleksandrove monstruozne postupke.

Makedonski tužilac Gavril Bubevski izjavio je da ima saznanja da je majka ubijene Vanje Gorčevske nedavno prodala stan, što je bio motiv za kidnapovanje djevojčice.

Želeli novac od prodaje stana

On je rekao da je otac djevojčice bio u kontaktu s glavnim osumnjičenim, koji je sinoć uhapšen, a kojem je rekao za prodaju stana, kao i kada će djevojčica izaći iz kuće.

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski rekao je da se radi o zločinu bez presedana, izolovanom slučaju, koji su počinili kriminalci monstrumi koji su željeli stvoriti imovinsku korist, svjesni da je majka nedavno prodala stan. “Slučaj je uspješno i potpuno rasvijetljen, obezbijeđeni su dokazi i priznanja”, rekao je Spasovski.

On je rekao da rasvjetljavanje tog slučaja nije dovelo do željenog ishoda jer su i djevojčica i 74-godišnji muškarac koji je također nestao, pronađeni zakopani, jedno u okolini Skoplja i jedno u okolini Velesa. Aleksandar Gorčevski je saslušan u tužilaštvu i negirao je umiješanost u otmicu kćerke, ali mu je određeno zadržavanje zbog sumnje da će uticati na istragu.

Ipak, riječi komšija ove porodice iz Skoplja možda otkrivaju dublje motive Aleksandra, koji je šokirao region zbog činjenice da je osumnjičen za učešće u otmici vlastite kćerke. Tajne porodice Gorčevski

Vanja je, svjedoče njeni prijatelji i profesori, bila vesela djevojka, pametna. U ponedjeljak, sedmicu dana nakon njene otmice i dvadesetak sati nakon što je pronađeno njeno mrtvo tijelo, Vanjini školski drugovi, njihovi roditelji i profesori, upisuju se u Knjigu žalosti.

“Bolno nam je razgovarati o svemu. Bila je mirna i vrijedna, ispunjavala svoje obaveze, djevojka koja nije bila u nikakvim klanovima, družila se sa svima, ali kažem, bila je mirna. Znamo samo da je bila divna djevojka koja je maštala o budućnosti”, rekla je za Jutarnji list majka iz Skoplja, čija kćerka pohađa istu školu.

Kako su se uvjerili novinari, u Skoplju niko neće otvoreno pričati o svojim sumnjama zašto je Vanji zadesila tako grozna sudbina. Ipak, jedan novinar je rekao da su Vanjini roditelji razvedeni, kao i da je Vanjin dedo, otac njene majke, imućan čovjek. Postoji mogućnost da je otac Aleksandar, revoltiran na porodicu svoje bivše supruge, od njih htio izvući novac, znajući koliko su bogati. “Svega tu ima u vezi oca, koji nikako, kako znamo, nije bio pozitivan lik u njihovom životu. On i Vanjina majka su bili razvedeni, Vanjin dedo je negdje tamo 2002. godine bio direktor carine i imućan čovjek, a sve to je naslijedila Vanjina majka. Njemu je, govore, bilo u interesu novac. Kako su znali tačno vrijeme kad Vanja ide u školu? Oni koji su uhapšeni kažu da im je on to rekao. Pretpostavka je da nije znao da će Vanja biti sama pa se sumnja da je namjera bila oteti obje djevojčice. Dakle, ovdje svi sumnjaju u očeve materijalne motive usmjerene prema bivšoj supruzi. Nije jasno zašto su djevojčicu i ubili ako su namjeravali ucjenjivati majku. Biće da je nešto pošlo po zlu. Jako, jako pošlo po zlu kad je ubijena djevojčica od tek 14 godina”, rekao je za Jutarnji jedan makedonski novinar koji se inače bavi crnom hronikom.

Vanja je, kako sumnja policija, oteta iz zgrade u kojoj je živjela oko 7.30 ujutru. Otmičari, na čelu sa Palevskim, vezali su je i gurnuli u auto. Tri sata nakon otmice, ona je ubijena. Policija sumnja da su se otmičari uspaničili jer je njena majka rano sve prijavila i oglašavala se u medijima, a postoji i još jedna, bizarnija teorija, da je Vanja umrla od gušenja u gepeku i da im je mrtva postala neupotrebljiv talac. Po ovoj teoriji, oni su pucali u već mrtvu djevojčicu, budući da je ministar policije objavio da je na njenom tijelu bilo prostrelnih rana.

Ubili su Vanju, a Palevski je pobjegao, da bi konačno sinoć bio uhapšen. Troje uhapšenih je priznalo učešće u zločinu, dok je Vanjin otac negirao umiješanost.

Vanjina majka Zorica se, nakon što je objavljeno da joj je kćerka mrtva, nije oglašavala u medijima.

(Nova, Jutarnji list, Sandžak Danas)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.