dodik

Dodik prijeti: Ako bude sankcija za RS, blokiraćemo projekte za FBiH

784

SNSD neće prihvatiti nijednu vrstu sankcionisanja ako do toga dođe, te odbacujemo zaključke koje je donio Evropski parlament, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik nakon današnje sjednice Predsjedništva ove stranke održane u Banjoj Luci.

– Ukoliko bude sankcionisanja Republike Srpske, onda Republika Srpska kroz odlučivanja na nivou Bosne i Hercegovine neće dati saglasnost ni za jedan razvojni projekat u Federaciji i ako žele da zaustave čitavu Bosnu i Hercegovinu onda im to stoji na raspolaganju.Dodik bi da se fokus krize sa manjeg bh. entiteta prebaci na probleme oko izmjena Izbornog zakona.

On je naveo da situaciju u BiH treba rješavati u okviru priprema za izbore koji su vezani za Izborni zakon, ističući da je Predsjedništvo SNSD-a razumjelo zaključke HNS-a.Dodik je istakao da predstavnici hrvatskog naroda u BiH traže da se ispoštuje ono što je važno za svaki narod, a to je da se u potpunosti uvaži konstitutivnost i pravo naroda da bira svoje predstavnike.

– Mi ne razumijemo zašto Bošnjaci ne dozvoljavaju da narodi u BiH imaju ta prava i zašto žele da biraju političke predstavnike drugih naroda. Mi ne vidimo da je taj politički koncept stabilan i da daje dugoročnu stabilnost BiH, već vidmo bolesnu političku ambiciju muslimanskih političara koji hoće da naprave državu za sebe. Mi u SNSD-u smatramo da je na snazi snažno jačanje muslimanskog nacionalizma koji je u funkciji stvaranja isključivo države za sebe – rekao je Dodik i poručio da je to neprihvatljivo.

saff.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.