Kontradiktorne izjave Škrijelja: Ne snosimo odgovornost

1060

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Ahmedin Škrijelj izjavio je danas da ta partija “ne osjeća ni gram odgovornosti” za lošu zdravstvenu situaciju u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, iako je SDA na vlasti u dvije sandžačke opštine,  i poriču bilo kakvu odgovornost z veliki broj zaraženih i preminulih od posljedica izazvanih korona virusom.

A na novinarsko pitanje zašto su pozivali građane na ponovljene izbore, 1. jula, da izađu u što većem broju kada se naglo pogoršala epidemiološka situacija, i kada je  bilo poznato da ima mnogo inficiranih i umrlih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, Škrijelj je odgovorio da “ne smatra da su pogriješili”.

“Da pozvali smo građane da izađu na izbore i ne vidimo u tome ništa sporno. Pozvali smo građane da izađu na izbore i pridržavaju se propisanih mjera. U tome ne vidim ništa loše, ali vidim loše u tome što pojedini mediji pokušavaju da skinu odgovornost sa onih koji su jedini krivci”, dodao je Škrijelj.

Odgovor Škrijelja je bez i malo empatije prema situaciji koja je snašla njegove sunarodnike u Sandžaku, a da smo u pravu govori i sljedeća manipulacija kojom je pokušao da se okoristi. On je istakao da je “SDA Sandžaka uradila sve što je mogla” podnoseći zahtev predsjedniku Aleksandru Vučiću da se izbori odlože najranije za 6. septembar.

“SDA Sandžaka je još 4. maja tražila da se izbori odlože do 6. septembra, ali to nije usvojeno.” -rekao je Škrijelj.

SDA nije pominjala lošu epidemiološku situaciju

Zahtjevi SDA

Međutim, kako se vidi u prijedlogu upućenom predsjedniku, razlog nisu bili  loša epidemiološka situacija i briga o stanovništvu, već, prije svega rokovi, zbog uvođenja vanrednog stanja, kako bi SDA Sandžaka mogla da se što bolje organizuje. Dalje je Škrijelj nastavio.

“Zdravstvene ustanove nisu obavještavale građane o širenju epidemije, svijesno su prikrivali činjenice da bi izbori bili održani po svaku cijenu. Mi, kao stranka, ne snosimo ni gram odgovornosti”, poručio je Škrijelj.

On je kazao da SDA Sandžaka zahteva razrešenje sa dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meha Mahmutovića, koordinatora te zdravstvene ustanove Mirsada Đerleka i direktora Zavoda za javno zdravlje Šefadila Spahića.

Vojska je u Novi Pazar poslala preko 40 lekara i tehničara sa VMA i drugih vojno-medicinskih ustanova i smestila na desetine  pacijenta u svojoj vojnoj, poljskoj bolnici, koja je u Novom Pazaru montirana. Međutim, SDA smatra da vojsci tu nije mesto.

“Tražimo da se srpska vojska povuče iz zdravstvenih ustanova u Sandžaku i da njihovu ulogu pruzme civilna zaštita”, kazao je Škrijelj.

Iz ove stranke ocenjuju da u vanrednoj situaciji posebnu opasnost predstavlja činjenica da zdravstvenim ustanovama u Sandžaku rukovode” isključivo realizatori velikosrpske politike i srpska vojska”.

“Bošnjački narod nema povjerenja u srpske državne organe i izražava opravdani strah da mjere koje preduzimaju imaju za cilj da se promjeni demografska slika u Sandžaku na štetu Bošnjaka. Mjere koje se sprovode u Sandžaku zasnovane su na sprovođenju  velikosrpske politike Vučićevog režima i isključivo sa ciljem da se kod Bošnjaka izazove psihoza straha, nesigurnosti i besperspektivnosti”, objasnio je Škrijelj.

SDA Sandžaka je predložila Vladi Srbije i niz mjera za poboljšanje zdravstvene i ekonomske situacije u Sandžaku i pozvala na dijalog o riješavanju njegovog statusa.
One thought on “Kontradiktorne izjave Škrijelja: Ne snosimo odgovornost

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *