Njemačka uvodi covid pasoš putem aplikacije

306

Njemačka vlada odlučila je da američkom koncernu IBM da posao izrade elektronskog pasoša o vakcinaciji u toj zemlji, saznaje “Business Insider”.

List, pozivajući se na krugove unutar vlade Njemačke, navodi da je IBM pobijedio njemački Telekom koji je prošle godine zajedno sa SAP razvio “Corona Warn” aplikaciju.

Ministarstvo zdravlja zatražilo je ponude od više kompanija, a prema povjerljivim podacima vakcinisani će dobiti digitalni pasoš preko centara za vakcinaciju, ljekarskih ordinacia, putem sertifikata o vakcinaciji.

Sertifikat o vakcinaciji će najprije vakcinisanom biti uručen u papiru (2D kod) ili direktno preko jedne aplikacije na pametni telefon.

Preko aplikacije, koju sada treba da razvije IBM, restorani, prodavnice, fitnes centri, hoteli i sve druge ustanove mogu da regulišu pristup time što mogu provjeriti da li je lice vakcinisano.

IBM-u je ovaj posao veoma unosan, jer, kako piše list, prema dokumentaciji Ministarstva, po sertifikatu će dobijati 50 euro centi.

To bi, ako se uzme u obzir predviđena stopa vakcinacije od 80 odsto, godišnje oko 65 miliona ljudi, to jest 32,5 miliona eura.