PEŠTERSKE snahe iz Albanije: Podižu djecu, drže porodice… zahvaljujući njma dvije škole su otvorene

543

Prošlo je već više od jedne decenije kako su momci, neženje, svoju sreću uveliko počeli da traže u Albaniji, dovodeći nam za snahe žene iz ove države.
Vrijeme je prolazilo i te žene zaista su ostajale uz svoje momke, izrodile im djecu i sada već, slobodno možemo reći, oživele neka srpska sela. Na Pešteru se nalazi selo Buđevo i seoska škola koja je nakon skoro jedne decenije ponovo otvorena, a od 12 učenika koliko ih trenutno pohađa ovu školu, njih 11 su rodile upravo Albanke.

Još 2006. Vera je došla iz Skadra u Srbiju. Ona i njena sestra Violeta žive u selu nadomak Sjenice udate su za dva brata i zajedno imaju petoro djece.

Jeste da je na selu teško, ali gde god da se udam moram da živim, da dižem djecu, porodicu, kaže Vera. Nedaleko od njih dve živi Ljulja koja se pre 13 godina udala za Marka. I ona je srećna, imaju troje djece. I ne kaje se što je došla ovde da živi. Mnoge Albanke su se ugledale na njih. Ima ih 50 po nekim evidencijama. Šta kažu one, a šta ostali mještani, da li bi sela opustela da njih nije bilo, saznajte u prilogu.