Prvi dan na poslu nakon korone: Teško mi je kao gradonačelniku i čovjeku

683

“Nažalost, mnogi naši sugrađani su izgubili životnu bitku sa ovom opakom bolešću. Želim porodicama koje su izgubile svoje najmilije da nazdravim glavu i izjavim saučešće, a svima obolelim želim brz oporavak”, kazao je.

Upitan koliko je teško biti na čelu grada koji je bio u kritičnoj fazi kada je reč o koronavirusu, on odgovara:

“Teško je, naravno, i osijećam se dosta loše zbog toga što se situacija sa Covidom-19 ovako razvila u našem gradu. Teško mi je kao čovjeku i kao gradonačelniku. Vjerujem da je jednako teško i svim mojim kolegama iz drugih gradova koji se suočavaju sa ovom situacijom koja je potpuno okovala čitavu zemaljsku kuglu, čak i najrazvijrenije i najbogatije države. Sigurno je da svijet više neće biti isti.”

Na pitanje šta ga najviše pogađa u ovim trenucima i šta mu najteže pada, Biševac kaže da je to smrt svakog njegovog sugrađanina.

“Prizori koje gledam svakog dana. Svaki put kada saznam podatk o broju umrlih i zaraženih,to je sigurno nešto što mi, zaista,najteže pada. Mislim da je svakom moralnom čovjeku, svakome kome je stalo do života sugrađana, mnogo teško. Nažalost, očigledno je da i neki kojima je svejedno i koji u ovakvom trenutku pokazuju svu svoju sebičnost pokušavajući da sve prebace na teren politike. To mi, takođe, veoma teško pada”, rekao je on.

A na pitanje da li osjeća i neku vrstu lične odgovornosti, Biševac kaže “apsolutno”.

“Osjećam odgovornost, kao i svaki iskreni gradonačelnik i čovek,i to isključivo prema građanima svog grada. Prema ljudima koji su mi ponovo ukazali ogromno povjerenje. Godinama unazad izgrađivali smo zajedno Novi Pazar. Moji Pazarci su posebni, Pazar je specifičan grad, pun međusobnog razumijevanja, poštovanja, solidarnosti i tolerancije. Ja sam uradio sve što sam mogao, što je bilo u mojoj nadlježnosti i mogućnosti, uz otežavajuću okolnost da sam bio Covid-pozitivan. Međutim, ispostavilo se da sa ovim virusom, načinom na koji se prenosi i onim što ostavlja iza sebe, uvijek vam se čini da ste mogli da uradite više”, kaže gradonačelnik Novog Pazara.

Pošto je Novi Pazar jedno vrijeme bio u žiži interesovanja javnosti zbog broja obolelih, ali i negodovanja jednog broja građana, pitanje koje mu je postavljeno je i da li u svemu postoji i zloupotreba ove situacije u političke svrhe?

“Ja želim da se promoviše samo istina, kakva god ona bila. To je najjači adut i najveći prijatelj svakog čovjeka. Mislim da sada nije trenutak da se bavimo politikanstvom na nivou kako su to neki pokazali. Nekad imam osjećaj, teško mi je da to kažem, da nekima koji pokušavaju da dođu do vlasti, ništa nije sveto. To je krajnje neodgovoran pristup situaciji u kojoj se nalazimo. Uvijek će biti ljudi niskog morala koji će bilo koju krizu, pa i ovu u kojoj se borimo za živote ljude, koristiti u svrhu političkih promocija i političarenja. Izmišljanjem, podmetanjem, lažima i izvrtanjem činjenica. Vrijeme je najbolji sud. Moj fokus su uvijek građani Novog Pazara. U ovoj teškoj situaciji treba da budemo jedinstveni, da ostavimo po strani sve razlike, prije svega političke i druge. Samo zajedno možemo izaći sa što manje posledica”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara..

Prema riječima Biševca, grad je od početka epidemije ovog virusa u našoj zemlji stavio na raspolaganje sva svoja javna preduzeća i resurse za potrebe Opšte bolnice, Doma zdravlja i Zavodu za javno zdravlje, kao i za pomoć građanima Novog Pazara.

“Grad je u okviru svojih nadlježnosti radio na mnogim poljima, od nabavke opreme za bolnicu i Dom zdravlja, kupovine i raspoređivanja dezinficijenata na nekoliko javnih mjesta, propisivanja minimalnog broja radnika u javnim ustanovama da bi se izbjeglo širenje virusa, propisali smo mjere predostrožnosti, obavezali naredbom JKP Čistoća da svakodnevno vrši dezinfekciju prostora u i oko Gradske bolnice. Obezbijedili smo sve potrebne resurse za nesmetano funkcionisanje ključnih institucija. Na osnovu naše inicijative obezbijeđeno je prisustvo vojske sa svom pratećom pokretnom opremom u krugu Opšte bolnice, ustupili smo vozila i vozače zdravstvenim ustanovama, donijeli naredbu o hitnim preventivnim mjerama protiv širenja virusa Covid-19 zabranama za rad svim ustanovama i objektima u čijim prostorijama je moglo doći do zaražavanja i širenja bolesti, formirali smo Operativni tim za kordinaciju humanitarnim aktivnostima, naložili smo JKP Gradska čistoća da oslobodi od plaćanja pogrebnih troškova sve porodice čiji su članovi preminuli od posledica zaraze virusom Covid-19”, navodi Biševac i dodaje:

“Na naš namijenski račun stižu uplate svakodnevno, i sav taj novac će biti stavljen u funkciju borbe sa virusom i posledicama koje je ostavio. Javnost svakodnevno obaviještavamo o sredstvima uplaćenim na namjenski račun, kao i o načinu trošenja istih. Svakoga dana radimo na novim riješenjima i polako se svi vraćamo na svoja radna mjesta.”

Upitan koja je njegova poruka građanima danas, Biševac kaže da je to više njegova iskrena zahvalnost svim divnim ljudima iz grada.

“Ovoj našoj mladosti, hrabrosti, volonterima i volonterkama treba biti ponosan na ovo kako mi pomažemo jedni drugima, ovolika solidarnost, humanost, briga o slabima, nemoćnima, onima slabijeg materijalnog stanja, ovo je prava slika našeg grada. Želim da istaknem moju veliku zahvalnost našoj dijaspori koja nam je mnogo pomogla i koja nam pomaže svakodnevno. Našim privatnim preduzetnicima koji su izašli u susret po ko zna koji put. Neizmjerno hvala svim našim ljekarima i medicinskom osoblju, na nadljudskoj borbi za svaki život, svim lekarima i medicinskom osoblju iz drugih gradova Srbije koji su ostavili svoje porodice i rizikuju svoje živote da bi nama pomogli. Ogromna pomoć nam je stigla i iz prijateljske i bratske države Turske, stigli su nam ljekari i medicinsko osoblje iz BiH. Neizmjerno se zahvaljujem svima koji su nam pomogli i nadam se da ćemo sve ovo zapamtiti i biti u prilici da to dobro vratimo”, rekao je on.

“Pošteno je reći da nam značajna sredstva stižu i od nadležnih institucija i svih odgovornih u zemlji, bez čijih pomoći ne bismo mogli da iznesemo teret ove teške borbe. Za sve građane imam nekoliko poruka. Prije svega, da poštuju mjere i preporuke ljekara i kriznog štaba. Dani pred nama su jako važni i bitno je da se pridržavamo mjera, smanjimo međusobne kontakte na minimum i preduzmemo sve radnje kako bismo prvenstveno pomogli jedni drugima i doprineli da se situacija stabilizuje i na taj način rasteretimo ljekare i kompletan zdravstveni sistem, te da sačuvamo svaki život i što prije izađemo iz ovog teškog stanja”, zaključio je gradonačelnik Novog Pazara.

Izvor B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *