Rahić: Otkud Mustafino brdo u blizini Užičke Požege

818

Piše: Esad RAHIĆ

Selo Dražinovići se nalazi kod Užičke Požege. Iseljeni Bošnjaci iz ovog sela su kod Novog Pazara osnovali selo kome su u znak sjećanja na kraj iz kojeg su došli  dali naziv Požega.

Inače, selo Dražinovići, nosi naziv po bošnjačkoj porodici koja je nekada u ovom selu bila najbrojnija i koja se prezivala Dražinović.

Nekih 2-3 godine pred Kočinu krajinu, odnosno osmansko-austrijski rat 1788-1791. godine u ovom selu je živjelo 17 bošnjačkih porodica i tri srpske.

Srbi iz ovih krajeva su se digli na ustanak i stali na stranu austrijske vojske. Hajdučki harambaša Jovan Demir je natjerao bošnjačke porodice da  napuste Dražinoviće, da bježe preko Javora u pravcu Novog Pazara gdje su osnovali selo Požegu.

Sva njihova imanja je oteo i podjelio sebi i svojoj družini. Za sebe je prigrabio čitav spahiluk, odnosno imanje bogatog Mustafe Dražinovića, koje je i danas u rukama njegovih potomaka.

Uspomena na iseljene Bošnjake je ostala u nazivu ovog mjesta i u nazivu Mustafino brdo koje dominira iznad ovog mjesta.

Prije 25 godina izgrađen je novi put koji je prošao preko starog muslimanskog groblja, ali još nekoliko mezareva je uprkos tome u obližnjim šumarcima očuvano.

Izvor: Sandzakdanas.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *