ramazanski post - husovic

Ramazanski post i pravilno konzumiranje hrane: Prejedanje postaje problem u Novom Pazaru

3619

U toku je sveti mjesec Ramazan, koji za muslimane širom svijeta donosi posebne obaveze, među kojima je i post od zore do sumraka. Međutim, Hitna pomoć u Novom Pazaru bilježi povećan broj pacijenata koji se suočavaju sa zdravstvenim problemima usljed prejedanja nakon iftara, prvog obroka nakon zalaska sunca.

Osim što je Ramazan period duhovnog pročišćenja i obnavljanja, on donosi i izazove kada je u pitanju pravilno konzumiranje hrane. Damir Husović, doktor Hitne pomoći iz Novog Pazara, naglašava da je važno balansirati obroke i izbjegavati prejedanje u večernjim satima. Prema njegovim riječima, najčešći zdravstveni problemi uključuju probavne smetnje, dehidraciju i slične tegobe koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Savjeti za pravilnu ishranu tokom Ramazana: Dr. Husović savjetuje postače da iftar započnu laganim obrocima, poput supe ili salate, kako bi se postepeno pripremili za unos veće količine hrane. Važno je unositi dovoljno tečnosti i izbjegavati tešku hranu koja može opteretiti probavni sistem.

Ramazanski post je vrijeme duhovnosti, ali i prilika da se razmisli o zdravijim životnim navikama. Pravilno konzumiranje hrane ključno je ne samo za očuvanje fizičkog, već i duhovnog zdravlja, a Hitna pomoć u Novom Pazaru stoji na raspolaganju svima koji se suoče sa zdravstvenim problemima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *