burek svinjetina

Sarajevo: Skandal u pekari – u bureku sa “mesom” otkrivena svinjetina

2085

Sarajevo se našlo u centru skandala nakon što je Federalni veterinarski inspektorat otkrio da je pekara “Krajina Klas”, tačnije njena Poslovna jedinica Pekoteka “Manja” u Vogošći, koristila svinjetinu umesto teletine u proizvodima deklarisanim kao burek sa mesom.

Inspekcija je izvedena tokom redovnih nadzora krajem prošle godine, kada je ustanovljeno da je pomenuti privredni subjekt prekršio više zakonskih odredbi iz oblasti veterinarstva. Na osnovu nalaza, izrečene su odgovarajuće sankcije u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

Posebno je iznenađujuće bilo otkriće da je proizvod, poznat kao “burek mini zaleđeno”, sadržao svinjske proteine, iako je bio deklarisan kao proizvod od junećeg mesa. Inicijalni testovi nisu bili akreditovani, zbog čega je uzorak poslat na dodatne analize u akreditovanu laboratoriju Evropske Unije. Te analize su potvrdile prisustvo svinjske DNA, dodatno zavijajući u crno ugled pekare i izazivajući negodovanje javnosti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove naglasila je svoju predanost zaštiti prava potrošača i najavila nastavak redovnih i vanrednih inspekcijskih nadzora, s ciljem očuvanja zdravstvene i kvalitativne ispravnosti hrane na tržištu.

Ovaj incident ne samo da je izazvao buru negodovanja među potrošačima, već je i naglasio potrebu za strožijom kontrolom i transparentnošću u prehrambenoj industriji, posebno kada je riječ o proizvodima od mesa.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *