Šta Izrael dobija normalizacijom odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

527

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su u četvrtak uz posredovanje Sjedinjenih Država, kako se navodi, povijesni dogovor koji će dovesti do pune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja. U zajedničkoj izjavi triju zemalja navodi se da su trojica čelnika “dogovorila punu normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata”. “Izrael će u doglednoj budućnosti biti usredotočen na izgradnju ovog odnosa i s drugim regionalnim igračima”, rekao je dužnosnik Bijele kuće. U nastavku donosimo analizu sa odgovorom na pitanje “Šta Izrael dobija normalizacijom odnosa sa arapskim zemljama”.

Piše: Abdullah Nasup

Izraelski i svjetski mediji sve kuražnije najavljuju normalizaciju odnosa između Izraela i zaljevskih zemalja. U svjetlu tih izvještaja, analitičari upozoravaju da bi takvo nešto imalo kobne posljedice za palestinsko pitanje.

Najveću će korist od normalizacije odnosa imati Izrael, ističe politički analitičar Ibrahim Ebu Džabir i napominje da cionistička tvorevina od prvog dana postojanja teži ka tome da je arapske zemlje službeno priznaju kao državu. Stoga bi, smatra ovaj stručnjak, najveći uspjeh za Izrael bio da ga arapske zemlje u regiji priznaju kao legitimnu državu, jer to garantira da će ova država sa arapskim zemljama živjeti u miru i biti sigurna od njih. Sve to će imati izuzetno negativne posljedice za palestinsko pitanje, jer će nakon priznanja doći uspostava trgovačkih veza, međusobnih turističkih posjeta, investicija i druge vrste saradnje koje će ići na štetu palestinskog pitanja i to ne samo zapostavljanjem i nebrigom za pravednu borbu palestinskog naroda za uskraćena prava.

“Normalizacija odnosa će dovesti do tijesne obavještajne saradnje usljed čega će zaljevske zemlje po zahtjevu Izraela progoniti i hapsiti osobe palestinske aktiviste na njihovom teritoriju. Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na zaljevske zemlje da normaliziraju odnose sa Izraelom, a sve to u korist ostvarenja Pogodbe stoljeća čiji glavni cilj je da pokopa palestinska prava.”, kaže Ebu Džabir.

Svaki korak arapskih zemlja ka normalizaciji odnosa sa Izraelom korak je na štetu Palestincima i njihovim pravima, smatra on podsjećajući da mnogi građani zaljevskih zemalja već govore kako im je palestinsko pitanje teret koji ih sprječava da žive normalno i uspostave korisne odnose sa Izraelom.

Ibrahim Ebu Džabir smatra da zaljevske zemlje koje teže normalizaciji odnosa sa Izraelom neće od toga imati velike koristi:

“Osim ograničenog ulaganja kapitala i manjeg priliva izraelskih turista, te vojne i obavještajne saradnje, arapske zemlje neće imati neke značajne koristi od normalizacije odnosa, a bit će iskorištene u izraelskoj borbi protiv palestinskog otpora. Bogatim zaljevskim zemljama nije toliko potreban izraelski kapital, ali suština je u tome da će ove zemlje vojnu i obavještajnu saradnju koristiti za zaštitu i očuvanje apsolutističke vladavine i moći vladajućih dinastija koje se plaše arapskog proljeća u svojim zemljama i zbacivanja s trona.“

Profesor političkih nauka i palestinski akademik Abdussettar Kasim, smatra da „arapske zemlje koje, javno ili tajno, rade na normalizaciji odnosa sa Izraelom, neće imati nikakve koristi od toga“, ističući da Jordan i Egipat, dvije arapske zemlje koje imaju pune diplomatske odnose sa Izraelom, nisu od toga imale nikakve koristi, nego samo štetu.

„Jordan je uništen: ostali su bez suvereniteta nad velikim izvorima vode, koje je preuzeo Izrael; ostali su bez dijelova svoje teritorije, bez velikih institucija i velikih kompanija. Osim toga, velike zemljišne površine u Jordanu se prodaju cionistima, što je uvertira za stvaranje ‘alternativne palestinske domovine’, koja će biti zamijenjena za teritorije u Palestini. Čak je i historijska lokacija Petra u rukama cionista.“, kaže Kasim i objašnjava stanje Egipta: “Uprkos američkoj pomoći – koja je, usput kazano, sve manja – Egipat je ostao veoma siromašna zemlja, a pravo Egipta na eksploataciju vode Nila je sve ugroženije i prijeti da postane ozbiljan problem za Egipćane.”

“Jedna stvar je aksiom: SAD nam ne žele dobro. Stoga, sve što rade i predlažu ne može biti za dobrobit palestinskog ili arapskog čovjeka.”, kaže prof. Abdussettar Kasim.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.