Sudijska kontroverza u centru pažnje na utakmici Novi Pazar – Železničar: Zdravka Jokića sramna analiza spornih momenata

2185

U premijernom meču prolećnog dela Superlige, susret između FK Novi Pazar i Železničara iz Pančeva završen je neriješenim rezultatom 2:2, što je samo po sebi privuklo znatnu pažnju javnosti. Međutim, izjave i analize Zdravka Jokića, dobro poznatog sudijskog analitičara, u vezi s kontroverznim sudijskim odlukama izazvale su još veći interes, ali i kritike, posebno iz tabora FK Novi Pazar.

Jokićeva obrada spornih momenata izgleda kao pokušaj da se opravdaju odluke koje su na terenu donete, posebno kada se radi o ključnim situacijama koje su potencijalno mogle promeniti tok igre. Njegova interpretacija incidenta s Abdulajeom Siseom, kome je dodeljen žuti karton, izgleda previše blagonaklono prema sudijskoj odluci, ignorirajući evidentnu potrebu za strožijim kriterijumima kada su u pitanju revanšističke akcije.

Dodatno, Jokićeva tvrdnja da nije bilo osnova za penal zbog ruke Stefana Hajdina izgleda kao propuštena prilika za kritički osvrt na sudijsku diskreciju i primenu VAR tehnologije. Njegova podrška odluci da se ne dosudi penal jer je “ruka bila u prirodnom položaju” mogla bi se doživeti kao omalovažavanje legitimnih prigovora koji dolaze iz Novog Pazara.

Najsporniji trenutak, po Jokiću, bio je penal dosuđen Novom Pazaru, gdje njegovo insistiranje na pravilnosti odluke zvuči ne samo kao potvrda VAR tehnologije već i kao minimiziranje dubokih neslaganja koja su se pojavila oko ove odluke.

Zdravko Jokić, pozivajući se na svoje iskustvo, savetuje protiv eskalacije problema do UEFA-e i FIFA-e, što se može protumačiti kao pokušaj da se umanje ozbiljne zabrinutosti FK Novi Pazar i potreba za transparentnošću i pravičnošću u fudbalskom suđenju. Njegova tvrdnja da je “apelovanje na UEFA i FIFA nepotreban i preuranjen korak” odražava stav koji može biti doživljen kao zanemarivanje potreba i prava klubova koji se osećaju oštećenima.

Kroz sve ovo, Jokićeva analiza i komentari pokazuju nedostatak kritičkog pristupa i moguće pristrasnosti, što dovodi do pitanja o potrebi za većom sudijskom doslednošću, transparentnošću i nepristrasnosti u budućnosti. Njegove izjave mogu se interpretirati kao propuštenu priliku za otvorenu i iskrenu diskusiju o poboljšanju sudijskih standarda u srpskom fudbalu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.