U Sjenici se GOMILA SMEĆE / Deponija u BLOKADI: Mujagić nemoćan!

1208

ŽITELJI sela na obroncima Zlatara – Lopiža, Gonja, Donjeg i Gornjeg Goračića, od srijede drže u blokadi divlju deponiju Goveđak i sprečavaju da se na nju odlaže otpad iz Sjenice, zahtjevajući njenu sanaciju i zatvaranje.

Da odustanu od blokade nije ih ubijedio ni predsjednik Opštine Sjenica Munib Mujagić, koji im je obećavao da će deponija biti sanirana, a da će u budućnosti odlaganje otpada biti vršeno uz njihov nadzor.

– Nismo se dogovorili, tražimo hitnu sanaciju, ali hoćemo prvo da vidimo projekat, da se to uradi kako treba, ne samo da dovezu bager da malo čeprka i zatrpa. Neće moći tako, kao i što nećemo dozvoliti da ovde više ni jedan kamion istovari smeće – kaže Nebojša Vasojević.

Meštani su izričiti da od zatvaranja deponije ne odustaju i da će u toj borbi, koja traje više od decenije, sada istrajati.

– To je divlja deponija, nesanitarna i Ministarstvo za zaštitu životne sredine je prije desetak godina donikelo rješenje o njenom zatvaranju, što nije ispoštovano. Zbog toga smo podnijeli krivične prijave protiv odgovornih u JKP “Vrela” zbog krivičnih djela zagađenje životne sredine i nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine – poručio je Vasojević.

Divlja deponija Goveđak je ekološka bomba na obroncima Zlatara, nalazi se pored magistralnog puta Sjenica – Nova Varoš, a zbog raznog otpada koji se na njoj odlaže, među kojim je i klanični i leševi uginulih životinja, ugrožen je i Uvac.

Kako je deponija u blokadi od srijede, u Sjenici je počelo da se gomila smeće. Svi kontejneri su prepuni, a kamioni komunalnog preduzeća natovareni stoje na parkingu.

– Za sada nemamo rješenje, niti alternativnu deponiju na koju bismo mogli odvoziti otpad.

Vidjećemo sutra šta će biti, nadamo se da će pregovori dati rezultate, da će lokalna samouprava pronaći neko rješenje, kao i da će se država uključiti i pomoći – kaže Nermin LJajić, direktor JKP “Vrela”.

Predsjednik Opštine Sjenica Munib Mujagić ističe da zbog gomilanja smeća u gradu ovaj problem može eksalirati, apelujući na državne organe da se uključe.

– Nadležni organi treba da budu svijesni da mi, kao lokalna samouprava, imamo problem u obavljanju posla koji nam je povjeren. Ugrožen je javni interes građana, država treba da se uključi i pomogne nam da nađemo rješenje jer mi nemamo kapacitete da ovo riješimo sami – dodao je Mujagić.

Opširnije na tv prilogu ispod teksta.

Izvor: Večernje novosti
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *