Građani Srbije iz Sandžaka ne dobijaju bh. državljanstvo po skraćenoj proceduri

9317

Na stranici Skupštine Kantona Sarajevo dostupna je informacija o tome da je usvojena inicijativa koju je podnio Dževad Poturak (SBB). Sjednica Skupštine na kojoj je usvojena inicijativa održana je 15.3.2022. godine.

Prihvata se inicijativa da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Vijeće ministara BiH i Služba za poslove sa strancima izmjene procedure koje će omogućiti državljanima Republike Srbije sa područja Sandžaka, da po skraćenoj proceduri dobijaju državljanstvo Bosne i Hercegovine, a po uzoru na proceduru koju je uveo predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, te da nadležni organi BiH izaberu najkraći put koji bi omogućio da u roku od 48 sati građani Srbije iz Sandžaka dobiju državljanstvo BiH.

Poturak je i na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavio da je njegova inicijativa usvojena.

Iz informacije o usvojenoj inicijativi i iz analiziranih članaka jasno je da je riječ o inicijativi koju je zastupnik Poturak pokrenuo ka Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu sigurnosti BiH i Vijeću ministara BiH.

Tek nakon izjašnjavanja svih ovih institucija, moglo bi se pristupiti realizaciji zakonskih propisa koji bi omogućili da građani/ke Srbije iz Sandžaka dobijaju državljanstva BiH po ubrzanoj proceduri.

U ovom kontekstu, tvrdnja da građani/ke Srbije iz Sandžaka po skraćenoj proceduri dobijaju državljanstvo BiH, objavljena u naslovima portala Source, Sandžak danas i Ibalkan, netačna je, jer je inicijativa usvojena u Skupštini Kantona Sarajevo i bit će upućena u institucije koje tek treba da se očituju o njoj.

Tvrdnja iz naslova članka portala Sarajevska Sehara da će “građani Sandžaka po skraćenoj proceduri dobijati državljanstvo BiH” također je netačna, budući da je inicijativa koja će biti upućena ka nadležnim institucijama predstavljena kao konačna odluka.

Shodno navedenim činjenicama, tvrdnje da građani/ke Srbije iz Sandžaka dobijaju ili da će dobijati BiH državljanstvo po skraćenoj proceduri, objavljene u naslovima članaka na portalima Source, Ibalkan, Sarajevska Sehara i Sandžak danas, nisu tačne. Tačno je da je u Skupštini Kantona Sarajevo usvojena inicijativa da se to desi, ali će ona biti upućena nadležnim institucijama koje se tek trebaju očitovati o njoj.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.