/VIDEO/ U Al-Aksi povrijeđeni urednik i fotoreporter

702

Izraelska policija nastavlja s napadima na vjernike koji su večeras bili u Al-Aksi koja za muslimane predstavlja treće najvažnije svetilište

Quds

U napadu izraelske policije u džamiji Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem) povrijeđen je urednik Anadolu Agency (AA) za vijesti s Bliskog istoka Turgut Alp Boyraz i fotoreporter Mostafa Alkharouf.

Boyraz, koji je pratio događaje u Al-Aksi, pogođen je u nogu gumenim metkom koji je koristila izraelska policija. Zadobio je lakšu tjelesnu povredu.

Gumenim metkom u leđa povrijeđen je i fotoreporter AA Mostafa Alkharouf.

I dalje traju događaji u i oko Al-Akse.

Izraelska policija nastavlja s napadima na vjernike koji su večeras bili u Al-Aksi koja za muslimane predstavlja treće najvažnije svetilište. Napad je izveden tokom molitve muslimana.

Dok je izraelska policija intervenisala omamljujućim bombama i gumenim mecima, Palestinci su odgovorili kamenjem i staklenim bocama.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Nakon Mesdžidul-harama u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane.

IZvor Anadolu Agency

Foto/Video: Mostafa Alkharouf – Anadolu Agency