Vlasnik prodavnice donera u Bošnjačkoj mahali dijeli hranu kosovskim policajcima

203

Posljednjih dana u vrijeme povećanih tenzija na sjeveru Kosova, turski državljanin Abtul Fettah Kuru dijeli hranu i piće pripadnicima Kosovske policije, koji patroliraju u blizini njegovog lokala u Bošnjačkoj mahali.

Kuru koji dolazi iz Altınoluka, Cannakale, već 15 godina živi i radi na Kosovu, a svoju radnju za prodaju donera otvorio je prije pet godina u Bošnjačkoj mahali, multietničkom naselju u općini Sjeverna Mitrovica.

Postavljanje barikada na putevima na sjeveru Kosova i loša sigurnosna situacija posljednjih sedmica utjecali su na smanjenje posla u Kuruovom lokalu. Međutim, on je upravo zbog novonastalih okolnosti odlučio da pomogne pripadnicima Kosovske policije, koji patroliraju u blizini njegovog lokala, dijeleći im besplatnu hranu i piće.

Kuru kaže da pripadnici policije brinu za sigurnost svih građana u naselju Bošnjačka mahala u kome on radi.

“Radim to u ime Boga, ne radim ovo zbog reklamiranja. Trudimo se koliko god je moguće da pomognemo policajcima koji su ovdje, da im kažemo da se mi kao turski narod nalazimo ovdje. Dajemo im doner uvečer i tokom dana, noću je hladno i želimo da im pomognemo koliko god je to moguće, to je razlog”, naglašava Kuru.

Turski državljanin stekao je ugled u Bošnjačkoj mahali i svi ga poznaju kao dobrodušnog čovjeka, koji i u normalnim situacijama pomaže djeci i osobama iz komšiluka kojima je pomoć potrebna.

Pored Albanaca, Bošnjaka i Turaka iz Bošnjačke mahale, Kurijevu radnju posjećuju i pripadnici srpske zajednice, koji dolaze zbog dobrog okusa njegovog donera.

“Kao turski narod, mi smo dobrotvori. Svaki put, na svakom mjestu gdje se nalazimo, toliko smo tako dobrotvorni i želimo da pomognemo. Kao narod, kao građani, radimo ono što nam sljeduje. Kao narod, isti smo u svakoj zemlji. Otadžbina nije samo mjesto gdje smo rođeni, već i gdje je parče hljeba koje jedemo. Gdje god da odemo, spremni smo da uradimo isto, uvijek ćemo, svuda ovo raditi”, naglašava Kuru, dodajući da se, kada pomaže ljudima, osjeća kao da je cio svijet njegov i zato to radi s ljubavlju.

Pored donera, posljednjih dana i noći, Kuru je policajce služio i toplim čajem.

Na više lokacija na sjeveru Kosova od 10. decembra blokirani su putevi koji vode ka graničnim prijelazima na sjeveru Kosova prema Srbiji, Brnjaku i Jarinju. Ove sedmice je postavljena i nova barikada, prva u samom gradu, upravo u blizini radnje turskog državljanina Abtula Fettaha Kurua u Bošnjačkoj mahali.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.