65-godišnji penzioner iz Sjenice ŠVERCOVAO robu u MILIONSKOJ vrijednosti!

65-godišnji penzioner iz Sjenice ŠVERCOVAO robu u MILIONSKOJ vrijednosti!

764

Sud BiH prihvatio je prijedlog odbrane da se Ćemal Prašović, Ibrahim Nuraj i Edževid Batkić, uhapšeni u akciji SIPA kodnog naziva “Zlatni karat”, brane sa slobode, uz mjere zabrane.

Po saznanjima Avaza, Tužilaštvo BiH svu trojicu tereti za šverc zlata iz Turske u BiH, ali i za pranje novca i rasturanje neocarinjene robe.

Pronašli pištolj

Prema informacijama Avaza, ova trojka, koja je uhapšena prije dva mjeseca, bila je pod posebnim istražnim radnjama tužilaštva punih šest mjeseci, a kao vođa grupe navodi se 65-godišnji Prašović, penzioner rodom iz Sjenice, nastanjen u Novom Gradu u Sarajevu.

Kod Prašovića, zvanog Brzi, policija je tokom pretresa kuće pronašla pištolj i 10.000 maraka, a kod Nuraja, koji je državljanin Srbije i Turske i vozač autobusa na relaciji Sarajevo – Istanbul, skoro četiri kilograma zlata.

On je tokom saslušanja u Tužilaštvu rekao da nije znao šta se nalazi u paketima koje je prevozio iz Turske u BiH, što tužioci nisu povjerovali.
Saznajemo i da je Batkić, vozač autobusa na relaciji Novi Pazar – Sarajevo, sarađivao s Prašovićem i Nurajom, a da je pretresom 54 lokacije koje se dovode u vezu s ovim nepravilnostima, oduzeto zlata u vrijednosti od četiri miliona maraka.

Istragom je utvrđeno da oduzeto zlato nije imalo žig niti potrebnu ulaznu i izlaznu dokumentaciju, a da je Prašović od početka aprila prošle godine organizovao grupu posrednika i ljude koji su na određenim lokacijama u Sarajevu, prema dobro osmišljenom planu, preuzimali krijumčareni zlatni nakit.

Agencija za istrage i zaštitu utvrdila je da su krijumčareni zlatni nakit, koji je iz Turske stizao u BiH, prema prethodnim telefonskim dogovorima, dostavljali kupcima na područje cijele BiH.

U dokazima Tužilaštva BiH navodi se da je riječ o vlasnicima, odgovornim licima i radnicima više zlatarskih radnji širom BiH, koji su zatim krijumčareni zlatni nakit prodavali ne evidentirajući ga u poslovnim knjigama, čime su izbjegavali plaćanje poreza.

Izbjegli porez

Utvrđeno je i da je šverc zlata išao preko graničnih prelaza Rača između BiH i Srbije te Hum i Metaljka između BiH i Crne Gore.

Ova je grupa, kako su istražitelji utvrdili, autobusima i automobilima prevozila za sada neutvrđene količine krijumčarenog zlata i izbjegavala carinske kontrole. Sve ovo potvrđuju i presretnuti telefonski razgovori između Prašovića, Nuraja i Batkića.

Gdje su krili robu

Prema informacijama iz istrage, Batkić i Nuraj predavali su švercovano zlato direktno Prašoviću, a on je sve držao u garaži svoje kuće, ali i na drugim mjestima na području Sarajeva.

Zlato su predavali i prema prethodnim telefonskim dogovorima, a Batkić je zatim zvao određene ljude, koji su sve preuzimali.
Izvor: Sandžak danas/Blic/Avaz