Avion se zapalio na pisti! 13 osoba stradalo! (FOTO) (VIDEO)

531

Avion ruske kompanije “Aeroflot” zapalio se prilikom sletanja na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi, prenosi danas “Raša tudej”. U incidentu koji se dogodio u 18.40 po lokalnom vremenu stradalo je 13 osoba, javlja agencija Tass, pozivajući se na izjave ljekara.
“Prema posljednjim podacima, 13 ljudi je poginulo, šest je povrijeđeno. Sudbina nekih putnika je nepoznata”, rekao je izvor iz lokalnih hitnih službi za Tass.

Na lice mjesta upućeno je najmanje 10 ambulantnih vozila.

Komisija za istragu je ranije prijavila jednog mrtvog i četvoricu povrijeđenih. Prilikom sletanja u avionu “suhoj superdžet-100” bilo je 73 putnika i pet članova posade.

Ubrzo se na društvenim mrežama pojavio snimak aviona u plamenu i gust oblak crnog dima. Mnogi putnici su počeli da vrište i paniče kada su vidjeli šta se dešava. Vatrogasne ekipe su uz dosta napora uspjele da se izbore sa vatrenom stihijom na aerodromskoj pisti.

Kompanija Aeroflot potvrdila je da su se motori aviona na letu SU1492 od Moskve do Murmanska zapalili prilikom prinudnog sletanja na moskovski aerodrom Šeremetjevo. Jedan od članova posade kazao je kako je letelicu udario grom nakon čega je došlo je otkazivanja nekih komandi.
Agencija Interfaks navodi da je rep aviona, koji je proizveden 2018. godine, potpuno izgorio, a da spasioci pokušavaju da pronađu preživjele u tom dijelu aviona.
Ruski premijer Dmitrij Medvedev naredio je formiranje državne komisije koja će istražiti okolnosti incidenta u vezi sa avionom “suhoj superdžet” na aerodromu Šermetjevo.

Medvedev je naložio ministru zdravlja Veroniki Skvorcovoj da pruži svu potrebnu pomoć žrtvama.

Aerodrom je nekoliko sati bio zatvoren za saobraćaj, a trenutno radi u ograničenom režimu.

Izvor: Blic/Sandžak danas