Izviđaj o 53 sumnjive diplome medicinskih radnika traje 19 mjeseci

1544

Sramno je to da tužilaštvo ćuti, da Ministarstvo zdravlja ćuti, da ćuti Ljekarska komora. Ovo je pitanje zdravlja ljudi, poručio je juče koordinator Alternativa Crna Gora Vesko Pejak

Ni nakon skoro 19 mjeseci, koliko je prošlo od kada su podnesene krivične prijave protiv 53 medicinska radnika zaposlena u zdravstvenim i drugim ustanovama u Pljevljima, a zbog osnovane sumnje da su falsifikovali diplome medicinskih škola iz okruženja, nadležni tužilački organ ne saopštava da li je bilo pomaka u ovoj istrazi. Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima za “Dan” je tim povodom, baš kao i prije godinu dana, kratko saopšteno da je u formiranom predmetu izviđaj i dalje u toku u cilju utvrđivanja da li u radnjama ovih lica ima elemenata bića krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti.

”Iz tužilaštva u Pljevljima za „Dan“ kazali da i dalje provjeravaju navode iz prijava podnesenih u aprilu 2022, iz Alternative poručili da će procesuirati i nadležni organ

Alternativa Crna Gora je 12. aprila 2022. godine podnijela tužilaštvu krivične prijave protiv 53 zaposlena u pljevaljskim ustanovama zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela, i to: falsifikovanje javne isprave – nabavka lažne diplome, nesavjesno pružanje medicinske pomoći, nadriljekarstvo i davanje mita. Radi se o obrazovnim ispravama medicinskih radnika u pljevaljskoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja, 11 zaposlenih u Domu starih Pljevlja i šestoro zaposlenih u JPU “Eko-bajka”.

”Sva ta lica su nostrifikovala svoje diplome i svima njima je omogućeno da polažu državni ispit. Potom su svi primljeni u periodu kada je na čelu pljevaljske bolnice bio drugi menadžment, objasnio je ranije za „Dan“ direktor te zdravstvene ustanove Saša Grbović

Direktor bolnice u Pljevljima dr Saša Grbović tada je za “Dan” kazao da je policija po nalogu tužilaštva uzela dokumentaciju zaposlenih. Nakon toga je saopštio da u upravi bolnice još uvijek ne mogu ništa preduzimati jer tužilaštvo nije podiglo optužni predlog protiv radnika za koje su u prijavi tvrdi da su do diploma došli nelegalno.

– Sva ta lica su nostrifikovala svoje diplome i svima njima je omogućeno da polažu državni ispit. Potom su svi primljeni u periodu kada je na čelu pljevaljske bolnice bio drugi menadžment – rekao je ranije Grbović za “Dan”.

Koordinator Alternativa Crna Gora Vesko Pejak istakao je juče u izjavi za naš list da oni kao podnosioci prijava nemaju nikakve povratne informacije iz tužilaštva.

– Sramno je to da tužilaštvo ćuti, da Ministarstvo zdravlja ćuti, da ćuti Ljekarska komora. Ovo je pitanje zdravlja ljudi. Alternativa ima više nego jasne dokaze. Samo čekamo da tužilaštvo odbije našu tužbu i da objavimo sve dokaze u vezi sa ovim slučajem. Zatim bismo pokrenuli proces protiv tužilaštva, jer ovo više nije šala. Neko se grubo šalio sa građanima Pljevalja. Kozmetičarke koje su za dan postale medicinske sestre možda su nekoga poslale u smrt. Sve to je neko gledao i ćutao – naglasio je Pejak.

Provjera u Vladi bila bi skandal

Upitan da prokomentariše tvrdnje bivših poslanika da falsifikovanih diploma ima i u poslaničkim klupama i u vrhu Vlade, Pejak kaže da diplomu Nika Đeljošaja niko do sada nije vidio, iako ju je on nekoliko puta pomenuo.

– Rješenje je da svi ministri i poslanici pokažu svoje diplome i objave gdje i kada su studirali. Garantujemo vam da bi bilo iznenađenja. To bi sigurno bio skandal. Ali o tome se ćuti, da se ne bi, ne daj Bože, ugrozila vrlo delikatna politička situacija i balans sila unutar nove vlade. Zarad nekog prividnog mira neophodno je da se ćuti. Zato…psss… – poručuje Pejak.

“Dan” je ranije objavio podatke Alternative o jednom broju sumnjivih diploma stečenih u Tutinu, koji pokazuju da su pojedine medicinske sestre diplomirale i prije nego što je tamošnja privatna Medicinska srednja škola počela sa radom. Alternativa je došla do podataka Ministarstva prosvjete Srbije u kojima se navodi da je u evidenciji privatnih srednjih škola Srednja škola Tutin sa radom zvanično počela 25.8.2016. godine, a zatvorena je 16.7.2019. godine, te da su jednom broju medicinskih radnika diplome izdate 25.6.2016. godine, dva mjeseca prije zvaničnog početka rada škole. Naveli su i da je većina diploma izdata na dan početka rada škole, 25.8.2016. godine.

Pejak ističe da je pažnja javnosti opravdana u slučaju pomoćnice direktora Instituta za javno zdravlje Miljane Pavličić, protiv koje je, kako je juče saopšteno, pored ranije prijave zbog sumnje da je falsifikovala diplomu, podnesena još jedna krivična prijava, zbog lažnog rješenja o nostrifikaciji koje izdaje crnogorsko Ministarstvo prosvjete.

– Partijski vojnici bili su toliko lijeni da studiraju, pa su kupovali diplome i nostrifikovali ih kod “podobnog” ministra obrazovanja, kako za vrijeme DPS-a, tako i za vrijeme vlade Dritana Abazovića. Diploma se kupovala na osnovu upražnjenog mjesta u sistemu, pa su tako kozmetičarke preko noći postajale medicinske sestre, polupismeni aktivnosti su postajali “menadžeri” i “pravnici”,a diplome su uglavnom dolazile iz Srbije i Bosne, gdje trenutno cvjetaju privatni fakulteti. Naš sistem svake godine može da proizvede oko 3.000 visokoškolaca, dok na nostrifikaciju diplome nekog od okolnih “fakulteta” trenutno čeka preko 5.000 ljudi. Ispada da više “studenata” studira preko granice nego u našoj zemlji. Većina tih diploma koje čekaju nostrifikaciju je lažna, slobodno možemo reći preko 80 odsto – tvrdi Pejak.

Pejak: Neko od bivših ministara prosvjete mora da završi u zatvoru

Upitan da li podatak da se diplome nostrifikuju u Ministarstvu prosvjete upućuje na sumnju u korupciju u proteklom periodu, Pejak napominje da je nostrifikacija diploma samo i isključivo odgovornost Ministarstva obrazovanja i prethodnih ministara u zadnjih 20 godina.

– Posebno onih koji su bili na toj poziciji u poslednjih 10 godina, kada je ova pojava uzela maha. Neko od tih ljudi mora da završi u zatvoru. Alternativa je upozorila bivšeg ministra Miomira Vojinovića na opasnost lažnih diploma, da bi on prekinuo svaki kontakt sa nama i nastavio da ih nostrifikuje čak i više nego njegovi DPS prethodnici. Čak je nostrifikovao diplome srednje škole koje su dio krivičnog postupka u Herceg Novom. Lažne diplome koje su plaćene sa žiro-računa državne firme iz Herceg Novog, za šta postoji materijalni dokaz, on je nostrifikovao. On bi morao da završi u zatvoru poslije toga. Moramo da zavedemo red. Ne možemo da kažemo da je za desetina hiljada lažnih diploma kriva Njemačka, Francuska, rat u Ukrajini ili virus gripa… Krivica može biti samo personalna, ne može biti kolektivna. Tek kada definišemo ko je kriv, možemo da krenemo dalje, istakao je Pejak.

Po njegovim riječima, Alternativa gotovo svake nedjelje pošalje nekoj od institucija podatak o lažnoj diplomi i traži reakciju nadležnih.

– Dosad nijedna institucija nije reagovala. Tu se posebno ističe Uprava policije, koja bi, po zakonu, morala da reaguje na prijavu. Na sve prijave lažnih diploma u okviru njihovih redova oni su ostali nijemi. To može da se definiše samo jednom riječju – saučesništvo. Drugog objašnjenja nema. Suština je to da institucije radije izaberu ćutanje nego akciju, da se ne bi pokrenula lančana reakcija. U svakom ministarstvu, javnom preduzeću, agenciji i državnom tijelu broj lažnih diploma je toliko veliki da je bolje pitati koje diplome su prave – kazao je Pejak.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.