Novi Pazar / Samo 11 odsto djece primilo MMR vakcinu: Ljekari očekuju da svakog časa izbije epidemija morbila

Novi Pazar / Samo 11 odsto djece primilo MMR vakcinu: Ljekari očekuju da svakog časa izbije epidemija morbila

866

Epidemija morbila ili malih boginja mogla bi da izbije svakog časa u Novom Pazaru jer je samo 11 odsto djece, uzrasta do dvije godine, primilo MMR vakcinu, protiv morbila, rubeole i zaušaka od 2018. do 2020. godine, saglasni su sagovornici Danasa.

Poražavajuća statistika vakcinisane djece tom vrstom obavezne vakcine obelodanjena je na jučerašnjoj sjednici Savjeta za zdravlje grada Novog Pazara.

– Kao načelnica Dečjeg dispanzera imala sam potrebu i, prije svega, obavezu da obavijestim direktora Doma zdravlja dr Ervina Ćorovića o veoma alarmantnoj situaciji vezanoj za redovnu vakcinaciju djece vakcinom MMR, koja je ispod svakog nivoa i poražavajuća, zbog koje nam prijeti epidemija morbila, ukoliko roditelji ne budu djecu dovodili na vakcinaciju – kazala je dr Vesna Despotović Tomović, načelnica Dečjeg dispanzera u DZ Novi Pazar na toj sjednici, a prenosi Indeksonline.rs.

Prema njenim riječima, urađena revizija kartoteke za 2018, 2019. i 2020. godinu i podaci govore da djeca, koja sada imaju dvije godine, a ima ih 1.530, samo njih 174 ili 11 odsto je primilo MMR vakcinu.

Dr Despotović je, prema istim podacima, ocijenila da je to poražavajući podatak, a da bi djeca bila zaštićena od morbila taj procenat bi trebalo da bude minimum 95.

Potvrđujući te podatke, dr Sanela Fetahović Delić, pedijatar u novopazarskom Domu zdravlja, kaže da problem vidi i u čvrstom uvjerenju roditelja „da njihova djeca moraju prvo da prohodaju i progovore, a tek onda da prime MMR vakcina, koja bi mogla da im izazove autizam“.
Samo 11 odsto novopazarske djece primilo MMR vakcinu: Lekari očekuju da svakog časa izbije epidemija morbila 2

Samo 11 odsto novopazarske dece primilo MMR vakcinu: Lekari očekuju da svakog časa izbije epidemija morbila 2

Dr Sanela Fetahović Delić, Foto: Samir Delić

– Po obaveznom kalendaru vakcinacije, MMR vakcina predviđena je da se daje djeci kad navrše 13 meseci. To, međutim, sada nije praksa zbog takvog ubeđenja roditelja – naglašava naša sagovornica.

Kako ona dodaje, ima i pedijatara u Novom Pazaru koji potkrepljuju tezu roditelja da vakcina izaziva autizam, što je dodatni problem.

– Borimo se protiv toga. Svima bi nam bilo bolje da lekari imaju isti stav u vezi sa MMR vakcinom. Da bi se problem kod nas nekako riješio, država je propisala da je za dobijanje takozvanog materinskog dodatka neophodno da drugo dijete bude vakcinisano. To nije dalo rezultate – ističe dr Fetahović Delić.

Ona je ukratko opisala simptome i tok malih boginja.
Samo 11 odsto novopazarske djece primilo MMR vakcinu: Lekari očekuju da svakog časa izbije epidemija morbila 3

Samo 11 odsto novopazarske dece primilo MMR vakcinu: Lekari očekuju da svakog časa izbije epidemija morbila 3

Dr Radmilo Petrović

– Morbili su infektivna dječja bolest. Izuzetno zarazna i brzo se prenosi. Kapljična je infekcija. Visoka temperatura, loše opšte stanje, ospa po telu, takozvana „suzna faca“, kada je uočljivo crvenilo konjuktiva, „malinast jezik“, simptomi su infekcije. Djeci smeta svjetlost – kaže ona.

Prema njenim riječima, mogu da se pojave takozvane sekundarne infekcije, a najgore komplikacije su upala mozga i moždanica, što može da dovede do smrti pacijenta.

Ona je apelovala na novopazarske roditelje da hitno dovedu djecu na vakcinaciju prije izbijanja epidemije.

To je isto učinio i prim. dr Radmilo Petrović, epidemiolog, virusolog i vakcinolog u penziji, koji za Danas kaže da nije pitanje da li će epidemija morbila izbiti u Novom Pazaru, već kada će.

– Možda epidemija krene sad, a ako se to ne desi, siguirno će na jesen kada se djeca ponovo budu vratila u kolektive. Za kolektivni imunitet, svojevrsni bedem zaštite od prodora virusa morbila u polulaciju, neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto djece. Mi to sada nemamo u cijeloj Srbiji, a pogotovu ne u Novom Pazaru – ističe taj stručnjak.

Kako Danas nezvanično saznaje, roditelji nevakcinisane djece kupuju falsifikovane potvrde u kojima piše da je dijete uredno vakcinisano. Nijedan od naših sagovornika to nije htio da potvrdi, ali ni demantuje, ali su saglasni da bi trebalo brzo da reaguje epidemiološka služba da bi se spriječilo izbijanje epidemije morbila.

Prof. dr Stojanović: MMR ne izaziva autizam

Prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog na Medicinskom fakultetu u Beogradu, kaže za Danas da su velike epidemiološke studije nedvosmisleno pokazale da nema dokaza o postojanju bilo kakve povezanosti između primene MMR vakcine i pojave autizma.

– Jedina neželjena dejstva ove vakcine su reakcija na mjestu primjene, bol, otok crvenilo, povišena temperatura, u trajanju od nekoliko dana. Vakcina je efikasna u preko 90 odsto slučajeva. Moramo da je afirmišemo i apleujemo na roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju da nam se ne bi desila epidemija kao prije pet godina – istakao je on.

Izvor Danas
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *