SKANDAL u Tutinu: Opština PLAĆA prostorije stranke SDA?!

1785

Tutin, Srbija – Redakcija “Sandžak Danas” došla je u posjed potpisanog ugovora između Općinske uprave Tutina i Safeta Ademovića. Safet Ademović je vlasnik prostora u kojem se nalaze kancelarije Stranke demokratske akcije, a zakup plaća općinska uprava Tutina. Ugovor o zakupu, sklopljen 1. marta 2021. godine, predviđa isplatu 24.000 eura za petogodišnji zakup prostora od 93 kvadratna metra, smještenog na prvom spratu stambene zgrade u centru Tutina.

Skandalozni ugovor opštine Tutin - Potpisao Salih Hot

Skandalozni ugovor opštine Tutin – Potpisao Salih Hot

Prema ugovoru, općina je obavezna mjesečno isplaćivati 400 eura na tekući račun zakupodavca, izračunato po srednjem kursu Narodne banke Srbije. Korištenja javnih sredstava za finansiranje prostora koji koristi politička stranka, predstavlja kršenje zakona o transparentnosti i javnim nabavkama.

Ugovor, potpisan 1. marta 2021. godine, odnosi se na poslovni prostor od 93 kvadratna metra, smješten u stambenoj zgradi. Općina Tutin dužna je plaćati mjesečnu zakupninu od 400 eura, izračunato po srednjem kursu Narodne banke Srbije, direktno na račun zakupodavca. Ovaj ugovor, koji je potpisao tadašnji predsjednik općine Salih Hot, ne samo da obiluje nezakonitim radnjama i pravno-finansijskim komplikacijama, već i postavlja ozbiljna pitanja o etici tutinskog općinskog rukovodstva.

Ovo je očigledan primjer zloupotrebe položaja i javnih sredstava, gdje budžetski novac, umjesto da se usmjerava ka poboljšanju infrastrukture ili javnih usluga, odlazi na finansiranje stranačkih prostora.

Javnost i mediji postavljaju pitanje: Zašto se budžetska sredstva troše na zakup prostorija koje koristi politička stranka? Ovo nije samo pitanje nepotizma ili pogodovanja, već i mogućeg kršenja zakona o javnim nabavkama i transparentnosti trošenja javnih sredstava. Ministarstvo za lokalnu samoupravu pozvano je da hitno reaguje i pokrene inspekcijski nadzor, a građani Tutina zaslužuju objašnjenje i pravdu.

U državi gdje je svaki dinar važan, a transparentnost javnih računa treba da bude norma, a ne izuzetak, ovakvi skandali dodatno potresaju već uzdrmano povjerenje građana u lokalne institucije. Skandal u Tutinu nije samo lokalni problem, već simptom šireg problema upravljanja javnim sredstvima u ovoj sandžačkoj opštini i potreba za dubokim reformama.

Građani Tutina i šira javnost imaju pravo znati kako se troši njihov novac. Da li će ovaj slučaj pokrenuti talas promjena ili će ostati samo još jedan u nizu skandala, zataškanih pod tepih birokratije, ostaje da se vidi. Međutim, jedno je sigurno – potrebna je odlučna akcija da se ovakve prakse stave pod kontrolu, jer svaki euro iz budžeta pripada građanima, a ne političkim interesima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *