Potpredsjednik opštine Bujanovac kažnjen za skidanje srpske zastave i stavljanje albanske: Musliju pred sudom u Beogradu

420

Bujanovac – Šćiprim Musliju, zamjenik predsjednika Općine Bujanovac, suočava se sa zatvorskom kaznom nakon što nije platio novčanu kaznu od 50.000 dinara. Kazna mu je izrečena zbog skidanja srpske zastave i postavljanja albanske na nadgrobni spomenik Fatmiru Ibišiju u selu Končulj. Prekršajni sud u Beogradu je ovaj čin ocijenio kao narušavanje javnog reda i mira.

Musliju je na društvenim mrežama izjavio da nije bio obaviješten o sudskom postupku protiv njega, te da je sudsko rješenje vidio tek nedavno. Kazna novčanog tipa pretvorena je u zatvorsku kaznu, zbog neplaćanja u predviđenom roku.

Incident se dogodio 5. maja 2021. godine, kada je nepoznata osoba zamijenila albansku zastavu sa srpskom na spomeniku posvećenom Fatmiru Ibišiju. Musliju i grupa ljudi su reagovali vraćanjem albanske zastave, tvrdeći da su time reagovali na oskrnavljenje spomenika.

Situacija u Končulju privlači pažnju javnosti i medija, stavljajući dodatni pritisak na već napete odnose između srpske i albanske zajednice u regiji. Ovo nije prvi put da simboli nacionalnog identiteta postaju povod za sukob, ali je svakako primjer kako lokalni incidenti mogu eskalirati u ozbiljne političke i pravne probleme.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *