Sjenica: Vaspitačice pisale Vučiću, ove godine primile pola plate

404

Radnici Predškolske ustanove “Maslačak” u Sjenici obratili su se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć jer su, kako su saopštili, od početka ove godine primili samo pola jedne zarade.

Zbog toga su, kako su istakli, zaposleni u ovoj ustanovi, članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, ostali bez novca za hranu, lekove i osnovne životne potrebe.

“Zbog prezaduženosti Opštine pitanje je kada ćemo uopšte dobiti zaradu, pa smo, pored borbe sa ovom opakom bolešću, suočeni sa borbom za egzistenciju jer su oni sa minimalnom zaradom u protekla tri meseca primili tek 15.000 dinara. Među njima ima hroničnih bolesnika i samohranih roditelja”, navodi se u saopštenju.

Oni su dodali da su Kriznom štabu za suzbijanje oboljenja COVID-19 uputili apel i molbu za humanitarnu pomoć u vidu paketa hrane i higijene za zaposlene.

U lokalnoj samoupravi kao razlog za kašnjenje plata navode što PU “Maslačak” ima višak radnika.

“Najveći problem je što na osnovu Odluke o maskimalnom broju zaposlenih iz 2013. godine lokalna samouprava planira budžet za 40 umesto za 83 zaposlena, koliko sada ima ova ustanova. Za svako novo zapošljavanje pribavljena je saglasnost Opštine, ali je odobreni budžet za zarade manji u odnosu na realan”, saopštili su zaposleni.

O problemima u toj ustanovi, radnici su obavestili Ministarstvo prosvete i Vladu Srbije koji su, kako su naveli, u više navrata bezuspešno pokušali da ga reše. Obratili su se i Ministarstvu finansija kako bi dobili uvećanje mase sredstava za 42,7 miliona dinara za ovu godinu, što bi omogućilo isplatu zarada u ovoj godini.

N. Kočović
Foto Radio Sto Plus