TADIĆ: Invazija Rusije ugrožava naše interese na Kosovu i Metohiji

785

Nekadašnji predsjednik Boris Tadić smatra da Srbija mora da osudi napad Rusije na Ukrajinu.

– U svim okolnostima Srbija treba da gleda svoj interes, ali u pravom kontekstu. Ako Srbija ima put ka EU, treba da usaglašava svoju politiku sa politikom EU. Mada Srbija nije članica EU pa tako ima veći manevarski prostor za politiku. Zato Srbija ima sporazume o strateškom partnerstvu sa državama koje nisu članice EU ili sporazum o slobodnoj trgovini i treba da koristi to dok god ne postane članica EU – rekao je Tadić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Tadić je naglasio da Srbija mora da osudi invaziju.

Vučić mora da odluči

Tadić je naveo da je generalno protiv sankcija.

Da li će se Srbija pridružiti sankcijama je drugo pitanje i to je sada na predsjedniku Vučiću. To je pitanje koje treba da bude pažljivo vagano. Da sam ja na mjestu Aleksandra Vučića, ja bih konsultovao bivšeg predsjednika u ovoj situaciji, što on nije uradio. To je njegovo pravo, ali bi konsultovao sve one koji su imali pređašnje iskustvo da ne bi napravio grešku. Ja kada sam bio predsjednik Srbije ja sam konsultovao predsjednike prije mene kao što je bio Dobrica Ćosić. Njegov prijedlog nisam uvijek uzimao kao model akcije i političke odluke, ali sam primio ka znanju – rekao je Tadić i naveo da će sve što se dešava u Ukrajini ostaviti velike posledice u Evropi i ostatku svijeta, a najviše za najranjivije zemlje kao što je Srbija.

– U ovom trenutku Srbija mora da osudi ruski napad na Ukrajinu. Meni je žao što Srbija nije jasnije stala kad je u pitanju njen interes povodom prisvajanja odnosno pripajanja Krima Ukrajini jer to je trenutak kada su srpski interesi bili ugroženi. Rusija je priznajući Južnu Osetiju i Abhaziju ušla u interese Srbije jer je izvršila na neki način podijelu Gruzije. Srbija ni tada nije reagovala svom snagom kako je trebalo jer je to bilo drugo vrijeme. Moje mišljenje je da Srbija treba da bude mnogo principijalnija i jača. Ja sam se trudio da u svom mandatu budem principijalan u tim okolnostima. Svaki gest velike sile gdje se priznaje neki dio teritorije druge zemlje na nelegalan način je akt protiv našeg integriteta na KiM – rekao je nekadašnji predsjednik.

Tadić navodi da moramo da budemo jasni i da kažemo našim ruskim prijateljima da je to za nas neprihvatljivo.

– Pogotovo Srbija ne može da prihvati invaziju na drugu nezavisnu zemlju. Opravdanja iz Rusije da im Ukrajina preti nema potencijal. Opravdanje je da NATO želi da se širi na Ukrajinu i na Baltičke zemlje, kršeći dogovor kad se raspadao Sovjetski savez, ne može da bude za napad na Ukrajinu – rekao je Tadić.
Boris Tadić

Boris Tadić

foto: Kurir Televizija

Ruski predsjednik Vladimir Putin, podsetimo, objavio je rano jutros rat Ukrajini.

Akcija je počela u 3.50 po srednjeevropskom vremena kad je glavni udar ruske vojske počeo iz pravca Donjecka i Luganska.

(Kurir.rs)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.