Historijski osvrt / DŽAMIJE U PIROTU

687

Osmanlije su Pirot zvali Šar ili Šer-koj što je u prijevodu gradsko, varoško selo.
Evlija Čelebija je prolazeći kroz Pirot zapisao da ovo mjesto ima oko 1000 kuća, 200 dućana, dovoljno džamija, 7 mekteba, čaršiju i dva hamama

Sudeći prema podacima iz knjiga Carski defter, može se zaključiti da je najstariji vakuf u Pirotu podigao prvi osmanski osvajač grada, sultan Murat Prvi Hudavedigjar i to odmah po zauzimanju 1385. godine.
Carska džamija

Džamija je nosila epitet Carska ili ime svog osnivača. Isti vladar je status vakufa dao i jednom, nekada naseljenom zemljištu – mezri i poklonio ga dervišima, o čemu je već napisano u historiografiji.
Ova mezra se nalazila pored rijeke Nišave.

Mezra kao poklon sultana Murata Gazije ipak nije nosila ime svog osnivača već njegovog potomka – sultana Mehmeda Drugog. Takav čin je posljedica toga da je Pirot mijenjao nekoliko puta gospodara. Jedan duži period počevši od 1413. godine, pirotski kraj je pripadao Srpskoj Despotovini tako da je u to vrijeme ako ne i ranije, nestala džamija Murata Gazije.
Kada se desilo konačno pripajanje Osmanskom carstvu, podignuta je džamija koja je ponijela ime svog osnivača Mehmeda Drugog. Džamija je služila i kao mekteb.

Za izdržavanje službenika džamije i tekuće troškove, vladar je izdvojio izvjesnu sumu novca od harača, prikupljanog u selima pirotskog kadiluka, kao i novac od zakupa zemljišta na kome se nalazio izvjestan broj dućana. Džamija je jednom prilikom slučajno pretrpjela požar pa ju je obnovio Bajazit Drugi, sin Mehmeda.
Godine 1530. su postojale još dvije islamske bogomolje u Pirotu: mesdžid Halil-bega koji je bio rodom iz Gnjilana i mesdžid Ahmed-bega.
Ahmed beg je posjedovao kovački, suknarski i obućarski zanat pa je prihod od njih koristio za izdržavanje mesdžida.
Strošena džamija

Strošena džamija se nalazila na mjestu današnje osnovne škole Sveti Sava. Džamiju je u 18. vijeku podigao Skender Baba. Rušena je između 1880. i 1885. godine kada su uklonjeni njeni posljednji ostaci. Tu su kasnije izgrađeni trgovački objekti i stambene zgrade.
Nestanak džamija

Većina džamija je nestala u periodu poslije 1878. godine. Opstale su djelimično samo dvije: Careva i Strošena džamija.
Kada je Pirot zauzela srpska vojska, Careva je služila za smještaj dva razreda osnovne škole 1879/80. i sudskih vlasti.
U vrijeme srpsko-bugarskog rata 1885., Careva džamija je bila pretvorena u vojni magacin u kome je bugarska vojska čuvala svoje konje. Džamija je srušena 1928. godine.

Esad Rahic




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *