Nevjerovatno šta ovaj Novopazarac uzgaja na krovu zgrade

1312

NOVI PAZAR – Admir Marovac, mladi arhitekta iz Novog Pazara, postavio je novi trend u ovom gradu Sandžaka, prepoznatom po brzom građevinskom rastu koji postepeno smanjuje zelene površine. Kako bi dao doprinos zaštiti životne sredine i osigurao organske plodove za svoju porodicu, Marovac je na krovu višespratnice u centru grada zasadio travu i postavio saksije u kojima uzgaja paradajz, jagode i različite vrste čajeva.

“Svi smo dužni da brinemo o ekologiji i našoj životnoj sredini. Moja profesija arhitekte direktno je povezana s ovom inicijativom. Želeo sam da svoj krov preoblikujem u zeleni prostor, kako bih promovisao ekologiju i možda inspirisao druge da razmišljaju u istom pravcu”, rekao je Marovac za Anadolu.

 

I dok je trenutno jedini urbani baštovan u Novom Pazaru, Marovac kaže da postoji rastući interes među sugrađanima. Ljudi postaju svesni problema sa previše betona i betonskih površina, te izražavaju želju da nešto slično urade i za sebe.

“Prošle godine sam eksperimentisao s raznim biljkama kako bih video koje će najbolje uspevati. Sve biljke su napredovale odlično zahvaljujući suncu, vetru i redovnom zalivanju. Ove godine imam najviše sadnica paradajza na krovu”, dodao je Marovac.

Ali ovaj zeleni krov ne donosi samo estetske i ekološke prednosti. Marovac ističe da su finansijske prednosti značajne:

“Ovaj krov je jeftiniji u poređenju sa tradicionalnim ravnim krovovima. Pored toga, pruža odličnu termo, hidro i zvučnu izolaciju, čime se ostvaruju dodatne uštede.”

Admirov projekat možda predstavlja samo kap u okeanu, ali svakako simbolizuje korak ka zelenijem i ekološki osvešćenom Novom Pazaru. Ponekad su upravo ovakve male inicijative potrebne da pokrenu veće promene u zajednici.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.